– Не искам да бъда майка! Искам да напусна къщата! – Дъщеря ми ми каза.

Дъщеря ми забременя, когато беше на 15 години. Дълго време го криеше. Аз и съпругът ми разбрахме, когато дъщеря ми беше в петия месец. Разбира се, абортът не беше опция.

Така и не разбрахме кой е бащата на детето. Дъщеря ми каза, че са се срещали само три месеца и след това са скъсали. Тя дори не знаеше точно на колко години е бил той.
– Може би на 17, може би на 18, ама може би на 19!” – това беше нейният отговор.

Разбира се, аз и съпругът ми бяхме шокирани от новината, че дъщеря ни е бременна. Знаехме, че ще бъде много трудно за всички нас. А освен това дъщеря ми продължаваше да повтаря, че наистина иска да има дете, че иска да стане майка. Знаех, че тя все още не осъзнава какво означава да бъдеш майка.

Четири месеца по-късно тя роди едно прекрасно момче: здраво и силно. Само че раждането е било много трудно и й е отнело четири месеца да се възстанови. Разбира се, тя нямаше да се справи без моята помощ, затова напуснах работа и се грижих за нея и за внука ми.

По-късно, когато укрепна, тя дори не искаше да се доближава до бебето. През нощта спеше, а през деня не искаше да се грижи за него. Аз правех каквото можех. Говорих, питах, обяснявах и крещях на дъщеря ми, че не ми помага. И тогава тя каза:

– Виждам, че го обичаш. Така че го осинови! Аз ще му бъда сестра. Не искам да бъда майка, искам да излизам с приятелите си, да ходя по дискотеки! Искам да се забавлявам!

Помислих си, че може би има следродилна депресия. Но се оказа, че не е. Просто изобщо не обичаше бебето си.
В крайна сметка решихме, че трябва да уредим нещата, и аз и съпругът ми получихме попечителство над внучето си. Дъщеря ми стана непредсказуема. Тя изобщо не ни слушаше. Излизаше през нощта и се връщаше рано сутринта. Тя изобщо не се грижеше за сина си.

Живяхме така в продължение на няколко години. Вече си мислехме, че нищо няма да се промени. Внукът растеше и ставаше все по-умен. За две години момчето се промени много: порасна, научи се да ходи и да говори. Той е много усмихнато и весело момче.

Много е щастлив, когато дъщеря му се прибере: тича при нея, прегръща я и ѝ казва нещо. И се оказва, че сърцето на дъщерята се стопява: тя става прекрасна майка. Сега тя прекарва цялото си свободно време със сина си. Тя постоянно го прегръща и целува. Също така често му казва:
– Колко съм щастлива, че имам син! Той е най-скъпото нещо в живота ми! Няма да го дам на никого!

Съпругът ми и аз сме много щастливи, че в семейството ни най-накрая настъпи мир.

 

Rate article
– Не искам да бъда майка! Искам да напусна къщата! – Дъщеря ми ми каза.