На гостите е изпратено писмо, в което се съобщава, че сватбата е отменена.

Баба ми разказа тази история. Това се случило през 1970 г. Тогава тя и братовчед ѝ завършвали медицинско училище. И именно за втората от тях ще поговорим.

В групата Сара била приятелка с няколко момичета. Една от тях била Моника, много скромно и тихо момиче. Случило се, че е сираче и единствената ѝ подкрепа била старата ѝ баба, която можела да ѝ дава само жълти стотинки от пенсията, която ѝ оставала. За съжаление, тя невинаги получаваше и стипендия, защото можеше да се провали на изпитите.

След като завършва колежа, Моника е изпратена в едно село близо до града. Там тя е единствената жена. Дали ѝ апартамент и станция за фелдшери. По онова време тя била пристройка към самия медицински център, което било много удобно. Входът към дома ѝ бил отзад, а работата ѝ – отпред.

Имала много гаджета в селото, но само един стигнал до сърцето ѝ. Шест месеца по-късно те обявиха сватбата си. Записът беше готов, роклята беше купена, а поканите бяха изпратени. Планираха да отпразнуват сватбата в дома на булката.

Моника беше искрено влюбена в момчето и виждаше в него светло бъдеще. Тя се отнасяше много добре и към родителите му, приемайки ги като свои.

В един момент обаче младоженецът се уплаши от отговорността, която щеше да дойде с появата на съпруга, и каза, че няма да има сватба, сякаш ще я отложим за известно време. На гостите беше изпратено писмо, в което се казваше, че сватбата е отменена.

В нощта на тържеството съседите видели, че в къщата й светят лампи, но решили да не я питат дали е добре, тъй като понякога оставаше до късно да учи книги.

На сутринта пациенти дошли в медицинския център, но той бил затворен. Отидохме в къщата, за да видим дали всичко е наред, защото Моника беше голям работник и не си позволяваше да закъснява.

Вратата беше отворена. Първо почукаха, а когато никой не отговори, решиха да я бутнат и да я отворят. В средата на стаята имаше маса, подредена като на сватба за гостите. Начело на масата седеше мъртвата Моника в красивата си бяла рокля.

Когато повикали лекар от града, той казал, че тя не може да преживее предателството на всички и публичния срам, затова взела хапчета и се самоубила…

 

 

 

Rate article
На гостите е изпратено писмо, в което се съобщава, че сватбата е отменена.