Мъжът се прибрал вкъщи уморен. Жена му го посрещнала в коридора

– Забравила си да изнесеш боклука тази сутрин!” – това било първото нещо, което мъжът чул, когато се прибрал.

“Не и днес” – попитал мислено мъжът. Днес той беше много уморен и нямаше сили да слуша жена си. За шестте месеца брак жената вече толкова му беше омръзнала с вечното си мрънкане, че той не искаше да се прибира вкъщи. Той мълчаливо се съблече, преобу се и влезе в стаята.

– Защо не отговаряш? – жената не се успокояваше. – Вечерта ти казах за боклука, а на сутринта не си си спомнил! Аз ли трябва да го изнасям?

– Е, можеш да го изнесеш, все пак си вкъщи по цял ден – уморено й отговори мъжът.

Но ми се иска да не беше казвал това. Тя сякаш го чакаше.

– Упрекваш ме в хляб! – започна да възкликва тя. – Мислите, че си седя вкъщи и нищо не правя! Разбира се, че не съм ти равна! Моето семейство е бедно, не е като твоето! Ти се ожени за мен само за да ти служа!

– Нима някога съм ти разказвала за твоето семейство или съм те упреквала по някакъв начин?

– Не, не си го правил, но ти така си мислиш!

– Ти не знаеш какво мисля аз. И ако знаех, нямаше да говоря такива неща.

Понякога беше невъзможно да се говори с нея. Как успя да обърне всичко така?

Да, съпругът ми е роден в преуспяващо богато семейство. Но богатството не е паднало от небето. Всички работеха и се стремяха към нещо. А родителите на жената не обичаха да работят, не се стремяха към нищо, парите, ако се появяха, веднага се изпаряваха. И всички около тях им бяха длъжни. Мъжът се оженил за нея не толкова от любов, колкото от съжаление. И колкото повече съжалявал жената, толкова по-нахална ставала тя. А после се превърнала в истерична жена. Не искала да работи, не искала да има деца и за всичко бил виновен мъжът ѝ. Или семейството му. И това вече започваше да го дразни.

– Много съм уморена, нека не се караме.

– О, ти си уморена! Искаш да кажеш, че ти работиш, а аз си стоя вкъщи?

Той не искаше да се карат. И не искаше да чува жената. И не искаше и да я вижда. И не искаше и да живее с нея. Възклицанията на жена му го извадиха от мислите му:

– Защо не отговаряш?

– Не искам да отговарям.

– Защото не ме обичаш? – извика жената.

Мъжът извърна очи. Сценарият винаги е един и същ. Първо тя устройва скандал, изкарва го виновен, а после настоява за съжаление. И някак си той вече не я съжалява.

– Вероятно да – с отговора си той преобърна алгоритъма на действията ѝ.

Жената отначало беше объркана, но веднага се разплака:

– Ти имаш друг! Коя е тя?

– О, хайде! Това е то. Омръзна ми!

– Защо ми крещиш? Защото ти е омръзнало от мен? Защото обичаш някой друг?

– Слушай. Прибрах се вкъщи уморен, просто имах нужда да си почина. Но на теб не ти пука за това. Омръзна ми от твоите скандали и повече няма да търпя това. Нещо не ме удовлетворява, затова се разделяме.

– Разбира се, аз не съм равностоен на теб. Произхождам от бедно семейство.

– А кой ти пречи да работиш? – Ти си беден, защото си мързелив! Бракът ни е грешка. И не защото произхождаш от бедно семейство, а защото имаш лош характер.

Жената дълго време се опитвала да го обвини за бедността си, за нещастната си съдба, но не виждала очевидното – всичко било по нейна вина и заради нейния мързел. Тя категорично не искала да работи и смятала, че съпругът ѝ просто е длъжен да я издържа и да търпи всичките ѝ капризи. Защото бяха женени.

Разводът се състоял. Мъжът не искаше никаква нова връзка още една година, но в резултат на това намери жена, с която е щастлив, и сега чакат попълнение.

Жената бързо си намери нова “жилетка”, макар и не за дълго. Никой изобщо не можеше да се задържи дълго с нея.

 

Rate article
Мъжът се прибрал вкъщи уморен. Жена му го посрещнала в коридора