Моника постоянно казва, че синът и снаха ѝ са мързеливи. Те не й помагат в градината. И не иска да разбере как младите хора печелят големи пари!

Нашата Бела е мързеливо момиче. Тя не иска да прави нищо. Тя не работи никъде, а само ходи да пазарува. Не знам откъде взема пари, защото винаги е облечена. А къде са били очите на Алекс, когато се е оженил за нея? Той поне можеше да ми помага в градината. Добре, че нашите местни мъже са добри, помагат ми във всичко и не вземат пари. А Алекс е станал съвсем мързелив, откакто е отишъл в града – оплака се Моника на съседите.

И съседите съжалиха Моника. Алекс идва рядко, може да се каже “никога”. Е, понякога идва с младата си съпруга. Не иска да прави нищо сам, уговаря се с местните да изорат градината, да посадят картофи, а после да ги захлупят. Или пък се върши някаква друга работа. Но той не иска да прави нищо, прекалено го мързи. А Бела, съпругата му, ще дойде цялата облечена, ще донесе подаръци, ще се усмихне. И тя винаги говори по телефона. А Моника трябва да свърши цялата работа сама.

А Бела е мързелива, защото има собствен бизнес. Тя има салон за красота, ателие и магазин за дрехи. Тя е като катеричка в колело по цял ден, без празници и уикенди. Дори и да има уикенд, те отиват при свекърва си в селото. Бела се отнася добре със свекърва си, уважава я за упоритата ѝ работа и ѝ съчувства, че е много уморена и не си дава почивка. Колкото и да й е казано да засади малко “за душата”, тя все пак засажда целия парцел. А той е 30 хектара.

Предложихме й да направим по някакъв начин зона за отдих на едната половина от парцела с беседка, барбекю, люлка, басейн, цветни лехи, пейки, но тя категорично отказа. Каза, че земята е необходима за обработването ѝ, а не за всичко това. Повече никога не се върнали на тази тема, както се казва: “Всеки сам за себе си”.

А безделникът Алекс работи като програмист. Управлява няколко организации от разстояние, като от време на време го посещава на място. Само че за майка му това не е професия, а шега. Със своите “трикове” той сбъдва мечтата на майка си, като прави тавански етаж с прозорец на покрива.

Предлагал на майка си да садят по-малко, за да изхвърлят по-малко изгнили зеленчуци през пролетта, но майка му изобщо не го слушала. Земята трябва да се обработва. Е, това е необходимо, значи е необходимо. Уговорил се с местни мъже да свършат работата, от която се нуждаела майка му, и той щял да я плати. Добре е за местните хора, поне някаква работа; а за Алекс е добре, че ще се тревожи по-малко за майка си. В края на краищата тя е неговата майка.

И така, до края на седмицата Алекс и Бела ще получат някои подаръци, които не се предлагат в селото, и ще дойдат на гости на майка си. В същото време искат да проверят как местните мъже помагат на майка им в домакинството и да им платят за работата. Бела помага в къщата, а Алекс – във фермата. Но те не правят нищо в градината. Защото са мързеливи.

 

 

Rate article
Моника постоянно казва, че синът и снаха ѝ са мързеливи. Те не й помагат в градината. И не иска да разбере как младите хора печелят големи пари!