Моника казва, че майка ѝ постоянно я следи, проверява телефона ѝ, следи да се прибере вкъщи до 20:00 ч. и ако закъснее, ѝ налага домашен арест. А Моника се е научила да се крие от нея толкова добре, че вече е имала не едно гадже и всъщност… преди месец си е купила тест за бременност, но за щастие е бил положителен!

Когато дъщеря ми се навърташе около мен, след като се прибереше от училище, веднага разбрах, че нещо не е наред. “Дъще, какво става? Кажи ми!” Казах с лека усмивка на лицето си. Тогава дъщеря ми седна и започна да се усмихва искрено.

– “Мамо, ти си най-добрата на целия свят!

– Уау, какво е днес? Денят на хубавите думи? Радвам се да го чуя, разбира се, но какво те накара да мислиш така?

– Днес със съучениците ми си говорихме… ами, за лични неща… И така, Моника ми каза, че майка ѝ постоянно я следи, проверява телефона ѝ, следи да се прибере вкъщи до 20:00 ч. и ако закъснее, получава домашен арест. А Моника толкова добре се е научила да се крие от нея, че вече е имала не едно и две гаджета и всъщност… преди месец си купила тест за бременност, но за щастие бил отрицателен!

– О, Боже мой! Нима майка ѝ не знае за това?

– Не, не знае. Но това не е най-лошото. Нашата приятелка има гадже, което е с около 10 години по-голямо, и майка ѝ изобщо не ѝ позволява да излиза, затова тя пропуска един-два класа и тича при него… в хотела. А другата ни приятелка, скромната… направи аборт преди шест месеца! И то под земята!

– Защо решихте да говорите за това днес?

– Учителката ни беше болна, така че просто седнахме сред момичетата и поговорихме за това… Моля те, не казвай на никого за това, защото ти обещах!

– О, дъщеря ми, ние имахме същото нещо. Родителите ми пускаха мен и приятелите ми на разходка, имаха ни доверие, така че не мислехме за нищо подобно, седяхме под верандата или на детската площадка, говорехме за всичко, а понякога си разказвахме ужасяващи истории и бягахме вкъщи, толкова ни беше страх… Но имах и приятелки, на които не им се позволяваше да излизат, държаха ги под строг контрол, една от тях забременя в девети клас, друга се омъжи веднага след училище и какво ли още не.

С дъщеря ми дълго време обсъждахме това. Свикнали сме да бъдем открити един с друг, да се доверяваме. Може би тя има някакви тайни от мен, млада е, но знам със сигурност, че това са дреболии и един ден ще ми разкаже за тях, просто още не е дошло времето. За съжаление обаче малко от моите приятели имат същите отношения с децата си като мен. Най-лошото е, че когато се опитвам да им обясня, че момичетата и момчетата на възраст 16-17 години трябва да демонстрират доверие и да престанат да бъдат водени за ръка, те ме смятат за луда.

Точно тези майки обаче възпитават децата си в недоверие към тях. Те искат да избягат възможно най-бързо от дома, от постоянните забрани, искат да покажат на всички, че са възрастни, и просто нарушават заповедите на родителите си или само се “преструват”, че ги спазват.

Няма да споря, че различните деца се нуждаят от различно възпитание, така че някои се нуждаят от контрол. Но защо не можете да влезете в контакт с детето си, за да разберете какво точно му липсва, как да постигнете взаимно доверие?

И какви методи сте използвали вие при възпитанието на вашите тийнейджъри?

 

Rate article
Моника казва, че майка ѝ постоянно я следи, проверява телефона ѝ, следи да се прибере вкъщи до 20:00 ч. и ако закъснее, ѝ налага домашен арест. А Моника се е научила да се крие от нея толкова добре, че вече е имала не едно гадже и всъщност… преди месец си е купила тест за бременност, но за щастие е бил положителен!