– Момиче, настани детето си в скута си

“Млада дамо, седнете с детето си в скута си”. – Беше ми направена забележка от една едра жена на около петдесет години. Между другото, купих на сина си място в автобуса и платих за него.

Същия ден карах Адам до дома на баба му. В моето семейство го смятат за голямо момче, въпреки че е само на пет години, но всички го смятат за ученик в началното училище. Нещо повече, всички членове на семейството ни се отнасят с него като с възрастен. Ето защо му купуваме отделна седалка в автобусите на курса, държи се учтиво, а освен това е висок и тежи много, трудно е да го държим на ръце. И аз, и синът ми ще се чувстваме неудобно, а той, седейки в скута ми, може да изцапа обувките на другите пътници. По принцип синът ми трябва да седи отделно на своята седалка, така е по-удобно за всички.

В този конкретен ден Адама седна до прозореца, а аз седнах на съседната седалка. Заехме местата отпред, за да ни е по-лесно да слезем от автобуса, трябваше да слезем преди другите пътници. Обясних на шофьора, че съм купила билет и за детето, така че той не може да сложи друг човек на това място.

Потеглихме извън града. Точно по пътя автобусът беше спрян от една позьорка. Някъде зад нас все още имаше свободни места, затова шофьорът спря. Когато дамата се пъхна в автобуса (не мога да го опиша по друг начин), превозното средство дори се разтресе, а останалите пътници замълчаха от изненада, докато я гледаха как се качва в кабината. Когато тя най-сетне се качи и затръшна вратата зад себе си, всички чуха тъжната въздишка на шофьора. Шофьорът започна да се движи, а жената продължи да се приближава към пътническите седалки.

“Момиче, качи бебето на коленете си!” – наставляваше ме голямата жена. Обясних ѝ, че съм платила за седалка за сина си и няма да го посадя в скута си. Шофьорът се намеси, като ми каза, че тя трябва да мине през кабината към предната част, където има повече места. Дамата грубо измърмори, че трябва да ѝ се даде място, тъй като за нас било по-лесно да се преместим на други места. Освен това тя редовно пътува с този микробус и винаги заема място до прозореца.

Не отстъпих място, но автобусът постепенно ускори и жената започна да се разхожда из салона, тъй като продължаваше да стои до нашите места и нямаше намерение да се премести отзад. Вече кипвах отвътре, но не исках да предизвиквам скандал пред сина си. Двамата със сина ми започнахме да говорим, за да отвлечем вниманието ми от жената. Жената се вбеси от спокойното ми състояние и изкрещя: “Ами преместете бързо бебето и ме оставете да седна, не разбирате ли?

Аз казах със спокоен тон, че няма да отстъпя. Синът ми е възрастен и му купих собствена седалка. И понеже се качихме в автобуса по-рано, седнахме, където си искахме. Тук няма билети.

Шофьорът не се отдръпна, но усетих, че не за първи път вози тази жена. Спътниците също първоначално не обърнаха внимание на случващото се. Някои седяха със слушалки на ушите си, други заспаха. Постепенно обаче започна да получава съвети: “Жена, седни на празна седалка”. “Не викай, не си в собствената си къща”. На това, което се случвало около нея, жената твърдяла, че няма да се движи напред, защото й било трудно поради височината й. Въпреки че за всички беше очевидно, че тя се държи така по принцип, тя искаше да заеме нашата уютна седалка.

В автобуса настъпи голяма суматоха. И тогава се случи най-интересното нещо. Шофьорът спря превозното средство. Излезе иззад волана, влезе в салона, постави багажа на жената навън и след това я изведе от автобуса. Зашеметена и изпаднала в истерия, жената нямала време да мигне, когато мъжът се качил зад волана и потеглил. В салона настъпи тишина. Всички събрахме парите си, за да възстановим на шофьора парите, които беше загубил заради тази жена. Когато стигнахме до него, предадохме парите, а мъжът беше толкова щастлив, че обеща никога повече да не я пуска в автобуса, защото винаги се карала с всички.

 

Rate article
– Момиче, настани детето си в скута си