Момчето обещава да изчака момичето в тяхното кафене. Въпреки това той чака около 20 години.

Момичето много харесваше момчето със синьото яке. Той седеше спокойно на една маса в кафенето и мълчаливо гледаше през прозореца. И така всеки ден в продължение на един месец. За да може той по някакъв начин да ѝ обърне внимание, момичето му донесло кафе. То е на сметка – казала мило сервитьорката. – “Благодаря ви”, каза момчето, без дори да я погледне. Момичето обичаше да играе игра със себе си – избираше си някой човек от кафенето и започваше да отгатва името му, къде учи и какво учи. Така за един месец работа тя отгатна почти всичко и всички я опознаха. Всички, с изключение на онзи човек. Той изобщо не ѝ обръщаше внимание, но тя винаги го гледаше, сякаш нещо я примамваше към него. Накрая момчето се изправи и излезе навън. Тя не се поколеба да го последва. Той пресече пътя и зави наляво. Тя изтича след него, но на улицата нямаше никой. Никакъв човек в синьо яке, никакви арки или входове – той сякаш беше изчезнал.

Момичето се върна в кафенето и започна да разпитва бармана за момчето със синьото яке. -Не го познавам, не съм го забелязала. -Как да не си го забелязала, той идва тук от месец, откакто започнах работа тук. -Не, все още не съм го виждал. На следващия ден, когато човекът се канеше да си тръгне от кафенето, момичето се затича към него и му подаде ключовете: -Неусетно ли ги изпуснахте? -Не, не са мои. -Странно, добре… -Чакаш ли някого? Просто идвам често, така си мислех. -Да, едно момиче. Само че не знам номера й и не мога да се свържа с нея. -Можеш ли да ми кажеш коя е тя? -Познавам всички клиенти тук. -Но тя никога не е идвала във вашето кафене… имаше инцидент на това кръстовище, тя се заби в него, но се разбрахме, че някой ден ще се срещнем в кафенето. Вечерта момичето прелистваше интернет, за да намери новина за това произшествие. И открила, че има снимка на едно момче, но няма снимка на момиче. Заради злополуката лицето ѝ било трудно разпознаваемо.

Но онези редове, които били написани под снимката, накарали момичето да побелее, цялото му тяло се разтреперило – загинали млади хора. На следващия ден момичето чакаше момчето още повече. Когато той дойде, тя веднага се затича към него. -Но ти си мъртъв. -Оказва се, че е така – спокойно отговори момчето. -Как е възможно, аз те виждам. -Не знам… след катастрофата бях в реанимация, няколко дни бях между живота и смъртта. Момичето, което беше в катастрофата с мен, почина, а последното, което успях да кажа, беше, че винаги ще я чакам в кафенето. Това беше преди 19 години. -Същата като мен, 19 години… и къде може да е сега? -Вероятно се е преродила – отговори човекът с вдигане на рамене. -А какво ще стане с теб тогава? -Вероятно и аз ще се преродя, ако я срещна. На следващия ден в кафенето дойде един човек. Той веднага се приближи до момичето. Не приличаше на момче, единствената прилика беше синьото сако. Двамата се погледнаха в очите и се разбраха – и двамата чакаха и се срещнаха в кафенето.

 

Rate article
Момчето обещава да изчака момичето в тяхното кафене. Въпреки това той чака около 20 години.