“Моля, осиновете дъщеря ми. Не знам дали ще живея. Ти си единственият човек, на когото мога да се доверя за Алис”, молеше бившият ми съпруг.

Този ден цял ден обикалях града по работа. Сутринта съпругът ми беше отишъл на строителната площадка на брат си. Вечерта се прибрах вкъщи и започнах да готвя вечеря. Изведнъж чух обаждане. На екрана на телефона веднага се появи името на бившия ми съпруг. Бяхме живели заедно в продължение на три години, а след това се разделихме. В един момент и двамата осъзнахме, че нямаме нищо друго общо, освен общия ни дом. Нямах и най-малкото желание да спасявам връзката ни.

По-късно чух, че шест месеца по-късно Адам си е намерил друга жена и имат дете. По-късно общи познати разказаха, че връзката им с тази жена също не е проработила. Тя си намерила друг мъж и оставила детето при Адам. Не мога да си представя как някой може да роди дете и да го изостави.

По гласа на бившия си веднага разбрала, че нещо се е случило с него. Той почти не можел да говори.

– “Съжалявам, че те безпокоя… Преди две седмици в къщата ми избухна пожар. Всичко изгоря до основи и единственото, което ме спаси, беше, че по това време дъщеря ми беше на училище. Лекарите не ми дават добри прогнози. Изслушайте ме, моля ви… Разбирам, че това е абсурдно за вас и аз съм виновен пред вас. Но на бившата ми съпруга не ѝ пука за мен и за дъщеря ми. Вече й се обадих. Тя дори не искаше да ме изслуша. Крещеше, че не иска да има дете.

Може би така е по-добре. Моята Алиса е много чувствително и нежно момиче, тя не заслужава такава майка. Добре е, че ни напусна сега, а не го направи, когато дъщеря ми щеше да свикне с нея.
Аз нямам никой друг, знаеш го. Да търся някого не е вариант, не искам дъщеря ми да живее в сиропиталище.

Баща ми почина преди една година, три месеца след неговата смърт почина и майка ми… И сега това… За съжаление, нямах време да замина и да спася живота ни. Вярвах, че всичко ще се оправи, градът ще бъде освободен и ние отново ще бъдем щастливи. Ако само знаех къде ще те намерят неприятностите… Моля те, осинови дъщеря ми. Не знам дали ще живея. Ти си единственият човек, на когото мога да доверя Алиса. Моля те, погрижи се за нея. Момичето няма майка… Не знам какво ще стане с мен.”

Опитах се да му обясня, че не съм готова да предприема такава сериозна стъпка. А какво ще стане с приятелите ми? Нима те не могат да ми помогнат? В днешно време осиновяването на дете отнема много време, защото трябва да се сдобиеш с много документи.

“Направете всичко, което можете, моля ви – каза той.

Помолих за време да помисля и да се посъветвам със съпруга си. В десет часа съпругът ми се върна и аз реших да поговоря с него. Разказах му всичко така, както е било. Ако не беше тази случка, вероятно никога нямаше да разбера, че е израснал в приемен дом. Той призна, че родителите му са загинали в автомобилна катастрофа и не е имало кой да го вземе, затова се е озовал в сиропиталище, а оттам в приемен дом.

И двамата се разплакахме, а после мъжът каза, че е готов да стане баща на това момиче.

На следващия ден след разговора ни Адам почина…

Успяхме да вземем Алиса в нашия дом. Всеки ден момичето пита къде е баща ѝ. Трябваше да й разкажа всичко. Но я уверих, че ще направим всичко, за да я направим щастлива. Надявам се, че ще можем да станем истински родители за нея.
 

Rate article
“Моля, осиновете дъщеря ми. Не знам дали ще живея. Ти си единственият човек, на когото мога да се доверя за Алис”, молеше бившият ми съпруг.