Многодетните майки са заплаха за дома ви. Децата на моята приятелка разрушаваха дома ми, а тя спокойно чакаше закуска. Трябваше да ги изгоня от къщата.

По някаква причина всички мои многодетни приятели обичат да отсядат в нечия къща. И този някой съм аз.

С Оливия се познаваме още от училище. Учехме в един и същи клас. След училище тя роди близнаци и стана почтена домакиня. Аз учих в университет и сега успешно се придвижвам по кариерната стълбица. Шест години след последната ни среща се срещнахме пред един търговски център. Тя излизаше оттам с покупките си, а аз се прибирах вкъщи. По това време тя беше бременна с четвъртото си дете. Седнахме в близкия парк, поговорихме за това-онова и се прибрахме вкъщи.

Трябва да кажа, че скоро съжалих, че съм дал на Оливия адреса си. За уикенда си направих наполеоновски планове. Реших да започна деня си с прахосмукачка. Веднага щом я включих, на вратата се позвъни. Отворих вратата и не можах да повярвам на очите си: там стоеше Оливия с децата. В 9 часа сутринта! Оказа се, че тя е минавала покрай дома ми с децата си и е решила да се отбие. Ненавиждам, когато плановете ми се провалят. Изхвърлянето на гостите не е опция. Бях принудена да ги посрещна с усмивка. Ако знаех какво ще последва след тази визита, изобщо нямаше да ги пусна в къщата.

Докато с Оливия стояхме в коридора, децата имаха време да огледат къщата, защото в моя дом няма деца, по рафтовете и масите имаше статуетки, важни документи и книжа. Всъщност това привличаше вниманието на децата. След дълго и отнемащо енергия търсене децата намериха плюшено мече, подарено от приятеля ми, и нека го разделим на 3 части. Оливия ги погледна спокойно, а аз кипнах от гняв. За да не виждам този кошмар за няколко минути, отидох в кухнята, за да ни направя чай и сандвичи.

– Нанси, излязохме рано от къщата, горките деца нямаха време дори да закусват. Ще им направиш ли малко овесена каша? Те обичат грис за закуска, макар че Емили няма да има нищо против овесена каша.

Тези думи ме накараха да замълча. Докато търсех грис, децата на Оливия разглобяваха къщата ми парче по парче. Помолих Оливия да ги успокои, но след това тишината не продължи дълго. Когато овесената каша беше почти готова, в кухнята влезе Емили. В едната си ръка държеше скъпата ми палитра със сенки за очи, а в другата – четка. Цялото ѝ лице беше покрито с моя грим. Стените, диванът, килимите, всичко беше покрито със сенки за очи и червило.

– Оливия, щом си дошла с деца, трябва да се грижиш за тях, а не да говориш непрекъснато. Може би е по-добре да отидеш на люлката?

– Да, ще закусим и веднага ще тръгнем. Добре ли си? Искаш ли да дойдеш?

– Имам други планове за деня.

– Мислех, че можем да поговорим навън… Е, както и да е.

В този момент чухме звук от стъкло. Веднага изтичахме в коридора. Синът на Оливия седеше на голяма маса, а вазата на баба, или по-скоро нейните фрагменти, бяха разпръснати из цялата стая.

– Защо се качи на масата?

– За какво, по дяволите, крещиш на сина ми?

– Първо, той можеше да се нарани, и второ, тази ваза ми беше много скъпа.

– Когато имаш собствени деца, ще видим как ще се възмущаваш от такива дреболии.

– Аз ще възпитам децата си така, че да знаят как да се държат на гости. Ти си пила чай, почивала си, а аз трябва да почистя след теб? Излезте вече навън!

– Още не сме закусвали!

– В кухнята има овесена каша. Закусете и си тръгнете.

Оливия закусва с децата и започва да събира багажа.

– Мога ли да те видя утре?

– Имам неща за вършене. Но ако искаш, можем да се срещнем в кафенето. Тя вече не идва в дома ми.

Разбира се, тя беше обидена от моето поведение, но кой не би бил? Но аз бях разбираем. Обичам децата, но добре възпитаните.

След тази случка се опитвам да не приемам гости, особено с деца. След този ден Оливия ми се обади още няколко пъти, но аз не отговорих. Не ми трябват такива нагли приятели. Не съм свикнала с потребителското отношение към мен.

 

Rate article
Многодетните майки са заплаха за дома ви. Децата на моята приятелка разрушаваха дома ми, а тя спокойно чакаше закуска. Трябваше да ги изгоня от къщата.