“Много съм гладна”, прошепна едно момиченце. Тази фраза ме рани в сърцето

Малко предисловие. Имам един недостатък: Не знам как да бъда безразличен. Преди много години се преместих от едно село в голям град и все още не разбирам защо тук се смята за нормално да подминеш човек, който има нужда от помощ, или да изхвърлиш на улицата жена с дете, защото не може да си плати за този месец. Разбира се, има и изключения, но те не се случват толкова често. Веднъж, след края на работния ден, се отбих в търговския център, за да свърша някаква работа, и докато се връщах към изхода, вниманието ми привлече една млада майка с малко момиченце. Майката очевидно беше в лошо настроение:
– Какво искаш?! – изкрещя тя на момиченцето.

– Искам да ям – отвърна тихо момиченцето. На няколко крачки от нея родители купуваха лакомства за децата си. И, ако се съди по това колко скромно беше облечено това момиче и колко тъжно говореше, то наистина беше гладно, а не просто непослушно. Но майката съвсем се ядоса и бутна детето. Изкрещяла на момичето, че му е съсипала живота, отишла някъде и изчезнала от погледа. Да кажа, че бях изненадан, означава да не кажа нищо. Момичето се изправи и като разбра, че не знае къде е отишла майка му, седна на една пейка и заплака. Това не беше гръмогласен плач на разглезено дете, а съвсем тих плач на дете, което е било малтретирано.

Много съжалявах за момичето, но се съмнявах, че трябва да се намесвам. Със сигурност майка ѝ вече щеше да се върне, щяха да се помирят и всичко щеше да е наред. Минаха двадесет минути. Никой не дойде при момичето и най-важното – майка ѝ все още не се появяваше. Не можех да седя повече там. Трябваше да отида при нея и да се опитам да я успокоя. Трябва да кажа, че се чувстваш неловко, когато започнеш разговор с непознато дете. Сякаш всички наоколо ще си помислят, че имате нещо лошо на ум. Всъщност на никого около нея не му пукаше. Отначало тя беше срамежлива и се страхуваше да говори с мен. Но когато повиках пазача, за да намери майка ѝ, тя започна да ми се доверява малко. Спомних си, че е гладна, и купих малко храна, докато чакахме майка ѝ. Отначало тя се възпротиви, но гладът надделя.

Както се оказа по-късно, не се беше хранила цял ден, а вече беше вечер. Мама изчезна в средата на нищото и се наложи да се обадя в полицията. Нямах друг избор, освен да предам детето на служителите на реда, за да намерят родителите ѝ и да им го върнат. Но усещах, че тази история не е приключила. За щастие имах приятел в полицията и можех да проследя по-нататъшната съдба на момичето. Оказа се, че мъжът отдавна е напуснал майката и тя е трябвало да отглежда детето сама. Печелела малко, защото тази бременност разбила живота и кариерата ѝ, както винаги напомняла на дъщеря си. В резултат на това решила да се отърве от детето и просто го изоставила. “Защо, все пак ще го вземат в сиропиталището”. Момичето се разплакало и помолило майка си да ѝ прости и да ѝ позволи да се върне у дома. Но майка ѝ отказала. Момичето приело това много тежко. Накратко, майчинският инстинкт на майка ѝ бил заседнал някъде в задника.

Накрая успяхме да осиновим момичето. Тя е на 8 години, вече ходи във втори клас. Преди това имаше много бумащина, заради която трябваше да живее в дом за сираци. Някои от приятелите ми приеха лошо осиновяването: “Чуждо дете? Защо ти е нужна тя?”.
Аз дори не забелязах как дъщеря ми навърши 16 години. Как лети времето. Често ме питат дали съжалявам, че съм я взела? Не, никога! И никога няма да съжалявам.

 

Rate article
“Много съм гладна”, прошепна едно момиченце. Тази фраза ме рани в сърцето