Много родители трябва да помислят за тази история

Неотдавна една самотна майка, която отглежда сама сина си, преживява нещастен инцидент. Малкият ѝ син в пристъп на необясним гняв нахлул в банята и започнал да разбива вратата. Момчето било толкова ядосано, че не успяло да се справи с емоциите и счупило огледалото в банята. То се счупило на хиляди и хиляди парчета, големи и малки.

Сърцето на майката се разтуптяло, искало ѝ се да се срине, но вместо това просто си поела дълбоко дъх. Извела котката и кучето си от стаята, за да избегне наранявания. Излязла навън и просто затворила очи. Затворила очи и отново си поела дълбоко дъх.

Жената се опита да разбере какво се е случило? Какво може да е предизвикало реакцията на сина ѝ, защо не се е сдържал? Трябва да има обяснение, трябва да има някаква причина. Тя разбираше едно – той е почувствал нещо много негативно и тя няма право да му се сърди сега. Трябваше да го разбере и да го подкрепи, защото всичко това се случи заради някаква болка, която трябваше спешно да бъде потушена.

Сега трябваше да докаже на сина си, че всичко е приключило и той може да разчита на нея. Че тя го обича безусловно и за тази любов няма пречки. Жената просто дишаше и си казваше всичко това на ум. Каквото и да се случи – тя е с него, тя винаги ще бъде до него. Тя е най-близката му душа на земята и сега, когато той е толкова разстроен и ядосан за първи път в живота си, тя трябва да го подкрепи и да го научи да се справя с гнева. В края на краищата всички ние изпитваме отчаяние, по един или друг начин. И е важно да насочим тази буря от емоции в правилната посока. Тя със сигурност ще го научи как да го направи.

След като се успокои, майката се върна в къщата. Тя успокои малкия си син, а след това заедно внимателно отстраниха всички отломки. Парчетата от огледалото и отломките от гнева. Тя не разпали пожар, но показа с примера си, че колкото и да ти се иска да избухнеш – трябва да се стегнеш, да преброиш до десет, до двайсет, до сто. Главното е да намериш сили и интелигентност.

Така че вероятно всеки, който има радостта от родителството, трябва да се замисли какъв пример сме за нашите деца. Пример, подкрепа, опора, източник на безкрайна и безусловна любов, която може да спаси света.

А как да се държите, когато децата проявяват отрицателни емоции?

 

Rate article
Много родители трябва да помислят за тази история