Много родители трябва да помислят за тази история

Неотдавна една самотна майка, която отглежда сама сина си, преживява нещастен инцидент. Малкият ѝ син в пристъп на необясним гняв нахлул в банята и започнал да разбива вратата. Момчето било толкова ядосано, че не успяло да се справи с емоциите и счупило огледалото в банята. То се счупило на хиляди и хиляди парчета, големи и малки.

Сърцето на майката се разтуптяло, искало ѝ се да се срине, но вместо това просто си поела дълбоко дъх. Извела котката и кучето си от стаята, за да избегне наранявания. Излязла навън и просто затворила очи. Затворила очи и отново си поела дълбоко дъх.

Жената се опита да разбере какво се е случило? Какво може да е предизвикало реакцията на сина ѝ, защо не се е сдържал? Трябва да има обяснение, трябва да има някаква причина. Тя разбираше едно – той е почувствал нещо много негативно и тя няма право да му се сърди сега. Трябваше да го разбере и да го подкрепи, защото всичко това се случи заради някаква болка, която трябваше спешно да бъде потушена.

Сега трябваше да докаже на сина си, че всичко е приключило и той може да разчита на нея. Че тя го обича безусловно и за тази любов няма пречки. Жената просто дишаше и си казваше всичко това на ум. Каквото и да се случи – тя е с него, тя винаги ще бъде до него. Тя е най-близката му душа на земята и сега, когато той е толкова разстроен и ядосан за първи път в живота си, тя трябва да го подкрепи и да го научи да се справя с гнева. В края на краищата всички ние изпитваме отчаяние, по един или друг начин. И е важно да насочим тази буря от емоции в правилната посока. Тя със сигурност ще го научи как да го направи.

След като се успокои, майката се върна в къщата. Тя успокои малкия си син, а след това заедно внимателно отстраниха всички отломки. Парчетата от огледалото и отломките от гнева. Тя не разпали пожар, но показа с примера си, че колкото и да ти се иска да избухнеш – трябва да се стегнеш, да преброиш до десет, до двайсет, до сто. Главното е да намериш сили и интелигентност.

Така че вероятно всеки, който има радостта от родителството, трябва да се замисли какъв пример сме за нашите деца. Пример, подкрепа, опора, източник на безкрайна и безусловна любов, която може да спаси света.

А как да се държите, когато децата проявяват отрицателни емоции?

 

Rate article
Много родители трябва да помислят за тази история
“Ich habe mich nicht in einem Müllcontainer gefunden”, als ich meinem Mann eine Lektion in Sachen Demütigung erteilte