Много пъти майка ми се обаждаше и изискваше да почистя къщата ѝ. Не можех да издържа и казвах всичко, което мислех за нея.

Всеки човек има проблеми в живота си. Всъщност човешкият живот е трасе с препятствия, състоящо се от проблеми. С редки острови на почивка. Но аз, в допълнение към моите проблеми, имам още един проблем от проблеми – моята майка.

Аз съм на 28 години, омъжена, с две деца. По-голямото, заради вируса, който обхвана света, не посещава детска градина. За всички е ясно, че ръцете ми са пълни: готвя, чистя, грижа се за две деца. Към всички. Но не и на майка ми.

По някаква причина тя е сигурна, че бездействам вкъщи и затова трябва да се притека на помощ при първата й молба. И ако й откажа, защото съм заета, тя се обижда. Живее на няколко километра от мен и всяко пътуване до нея ми отнема пет-шест часа. Невъзможно е да оставям децата сами за такъв период от време. И защо трябва да прекарвам деня си в чистене на нейния апартамент, вместо да почиствам своя?

Но майка ми не иска да приеме нито моето възмущение, нито моите откази. “Ако толкова много се нуждае от мен, за да почистя апартамента ѝ, тогава нека дойде при мен, да се погрижи за внуците си, а аз ще отида при нея и ще го почистя. А тя… Например, току-що се върнах от болницата с най-малкия. И тогава тя се появи. И аз трябваше да готвя и да почиствам. В края на краищата майка ми можеше сама да се погрижи за мен. Но не, тя започна да критикува: няма достатъчно сол, а това е препържено.

Майка ми казва, че трябва да ѝ помагам. А тя не е длъжна сама да се грижи за внуците си? Не? Е, тогава и аз не съм длъжен да правя нищо. Така й казах. В противен случай тя придоби навик да ми се обажда и да изисква да работя.
Сега телефонът ми мълчи. Не мисля за дълго. Междувременно се грижа за къщата и децата си.

 

Rate article
Много пъти майка ми се обаждаше и изискваше да почистя къщата ѝ. Не можех да издържа и казвах всичко, което мислех за нея.