Мечтите ми да стана известна певица бяха разбити от родителите ми, които смятаха, че това е само несериозно занимание. Те обаче не разбираха един важен аспект.

Докато фризьорът ми правеше прическа, проведохме разговор, който беше от голямо значение за мен. Отдавна се бях замислила дали да изпратя детето си в музикално училище, или не. Имаше два аргумента против: необходимостта да се купи пиано и пълната отговорност, която щеше да падне върху моите плещи – да водя детето на уроци и да му оказвам помощ. От друга страна, детето ми имаше силно желание да свири музика. Именно по време на този разговор фризьорката сподели собствената си история: “Родена съм в малък град. Винаги съм имала страст към пеенето и търсех всяка възможност да се упражнявам навсякъде, където можех – в групи, клубове и дори с учителите по музика в училище. Посветих се на изучаването на музика и дори се научих да свиря на пиано. Още от самото начало знаех, че музиката е моето призвание. Всеки, който ме чуеше да свиря, признаваше таланта ми.

В нашия град обаче нямаше сериозно музикално образование. Веднъж, когато бях на около девет години и все още учех в началното училище, в класната ни стая дойде група хора. Помолиха ни да ръкопляскаме и след това избраха няколко души да пеят. Трима от нас, сред които и аз, бяха поканени в актовата зала. Дълго време се редувахме да отиваме до инструмента, да пеем мелодиите, които ни свиреха, да пляскаме с ръце и да отгатваме нотите. Минаха много месеци и аз почти забравих за това преживяване. Накрая обаче майка ми забеляза в пощенската кутия плик с думата “ЗАЯВЛЕНИЕ”, написана с едри червени букви. Бях единственият ученик от нашето училище, който беше приет в престижно музикално училище в столицата.

Училището пое всички разходи, без да изисква от нас каквото и да било заплащане. Преместването в столицата обаче срещна силна съпротива от страна на родителите ми. Те категорично отказаха, особено защото беше свързано с продължаването на музикалната ми кариера. Родителите ми работеха в една фабрика и много се гордееха с работата си, смятайки я за истинска работа. Посъветваха ме да оставя фантазиите си зад гърба си и да си потърся стабилна работа. В продължение на цяла година получавах покани на всеки два месеца, но след това те внезапно спряха. В този момент осъзнах, че нещо в мен се е пречупило. Желанието да пея изчезна, а мисълта да ходя на училище изгуби своята привлекателност. Все пак проблясък на надежда се появи на четиринадесетия ми рожден ден, когато ръководителят на групата и композитор търсеше нов певец. Нуждаеше се от младо момиче и сред многобройните кандидатки избра мен.

Почувствах как крилата на възможностите отново се разгръщат зад мен – не бях загубила таланта си! За съжаление успях да присъствам само на две-три репетиции, преди родителите ми да разберат за това и да ми забранят да се “закачам” с тях, позовавайки се на опасения за намеренията им. Това беляза края на моите музикални търсения. По-късно престанах да уча, присъединих се към весела група приятели и се отдадох на пушене и пиене, което ми се струваше често срещано явление в нашия град. Повечето от хората около мен участваха в такива дейности. Току-що бях завършил девети клас, когато ме приеха в лицея, но животът ми продължаваше да върви надолу. И до днес всяка от тези покани се пази в албума на майка ми. Тя често ги изважда, препрочита ги и ги връща обратно.

 

Rate article
Мечтите ми да стана известна певица бяха разбити от родителите ми, които смятаха, че това е само несериозно занимание. Те обаче не разбираха един важен аспект.