Мария не можеше да повярва, че това е истинският ѝ живот. Най-много от всичко се страхуваше, че всичко ще се окаже сън и ще трябва да живее както преди.

Мария имаше чувството, че преживява едно и също нещо всеки ден до последния момент. Беше като дежа вю. Тя предварително знаеше какъв ще бъде денят ѝ. Да стане сутрин преди всички останали, да направи закуска, да облече внуците си за училище и да почисти след това. По-късно щеше да тича на работа. Следобед трябваше да вземе децата на сина си от училище, да ги нахрани и бързо да се върне на работа.

вечер е същото. Да тича до магазина за хранителни продукти, да сготви вечеря, да напише домашните с внуците си, да изглади дрехите. И когато най-накрая всички членове на семейството ѝ спяха спокойно в леглата си, Мария миеше чиниите и почистваше   .

Работа, дом, работа. Нищо ново. Животът ѝ бил сив и прозаичен, без място за почивка или помощ от съседите. Това продължавало така година след година. Мария се чувстваше като чистачка, бавачка и готвачка.

Един ден тя се събуди сутринта и вместо да направи закуска, се облече и тръгна. Не, този път не на работа. Решила да се разходи в парка. За първи път от 27 години насам. Навън беше студено. И въпреки че слънцето грееше, вече не беше топло както преди. Листата бавно падаха от дърветата. Птиците кръжаха в небето. Мария чувстваше някакво необяснимо облекчение в душата си и искаше да изживее този миг колкото се може по-дълго.

Не помнеше колко време е била в парка. Съпругът ѝ пръв се обади. По-късно се обади и синът ѝ. Той попита защо децата му са гладни и не са на училище. След сина ѝ се обадиха от работа. След това някой друг… Но това нямаше значение. Може би за пръв път от толкова време Мария решила, че е време да живее за себе си.

Времето минаваше и есента отново дойде. Листата падаха от дърветата и бавно се въртяха във въздуха. Мария отново седна на пейката и се наслади на есента. Уилям се приближи незабелязано до нея с голям букет цветя.

– “Рози… Както винаги, любимите ми”, помисли си тя.

– “Тази вечер отиваме на ресторант. Искам да те зарадвам с нещо ново”, каза мъжът с обич.

Жената не си спомняше кога за последен път е приготвяла нещо вкъщи и застана до печката. Двамата с Уилям си имаха свои собствени традиции. Сутрин мъжът приготвяше ароматно кафе, а Мария печеше палачинки. На обяд отиваха в някое кафене, а вечер си поръчваха доставка на храна. Всяка седмица винаги имаше развлекателна програма: посещение на кино или театър, последвано от нощна разходка из града   .

Мария не можеше да повярва, че това е сегашният ѝ живот. Най-много от всичко се страхуваше, че всичко ще се окаже сън и отново ще трябва да готви, пере и глади. Любимият ѝ съпруг до нея, време за себе си, почивка. Тя можеше само да мечтае за такъв живот. Неотдавна дори не можеше да мечтае за такъв луксозен живот. Жената изглеждаше просто великолепно и най-важното – беше щастлива. “Моите години са моето богатство”, казваше тя, когато някой я питаше за възрастта ѝ. Никой не можеше да повярва, че е на 51 години.

А какво щеше да се случи, ако един ден тя не беше решила да сложи край на сивия си и монотонен живот?

 

 

 

Rate article
Мария не можеше да повярва, че това е истинският ѝ живот. Най-много от всичко се страхуваше, че всичко ще се окаже сън и ще трябва да живее както преди.