Мария излезе от банята, приближи се до дъщеря си и я попита: – Кой се обади, дъще? – Има някой, който се казва Анна. Тя ти каза да й се обадиш спешно. И Мария веднага разбра.

– Добър ден.
– Как се справяте? Вие сте Мария?
– Казвам се Кейт, а Мария е майка ми. Тя е заета в момента и ме помоли да отговоря аз. Имате ли нужда от нещо?
– Можете ли да й кажете, че Анна се обади. Мисля, че тя ще разбере. Кажете й да ми се обади веднага, наистина имам нужда от помощ.
– Добре.

След около 15 минути Мария излезе от банята, приближи се до дъщеря си и я попита:

– “Кой се обади, дъще?
– Има някой, който се казва Анна. Каза ти да й се обадиш спешно.

И Мария веднага разбра всичко…

Кейт не знаеше, че Анна е собствената сестра на майка ѝ. Мария не беше виждала семейството си от 26 години, толкова дълго не беше била в собствения си дом. За нея семейството беше като съседи. Дъщеря, син и съпруг са единственото семейство, което Мария има.

– Кейт, благодаря ви, че ѝ отговорихте.
– Мамо, защо си толкова бледа? Защо просто не блокирам номера й и не го обявя за ден?
– Недей да го правиш. Нима Уинона не те чака отвън?
– Да. Ще закъснея, но ако имаш нужда от помощ, няма да отида никъде.
– Всичко е наред, не се притеснявай.

Кейт изтича навън, където я чакаше приятелка от училище. Мария отиде до прозореца, за да види дали всичко е наред.

Прозорецът беше студен и Мария притисна челото си към него, опитваше се да охлади гнева и яростта си. Бяха минали много години, а гневът все още беше там. С годините би трябвало да е по-лесно, донякъде беше така, но гневът и обидата си оставаха.

Преди двайсет и шест години, на двайсетия си рожден ден, Мария организира парти във вилата им. Къщата беше голяма, с веранда и беседка. Имаше толкова много място, че Мария покани целия клас.

Мария била толкова несвикнала с шума и с толкова много хора, че избягала и се скрила под стълбите. Скоро един приятел я намери.

– Докато те търсех, започнах да си мисля, че си заминала, но после си спомних, че това е твоята вила. Добре, да тръгваме бързо.
– Какво става?
– Просто ме последвай.
– Болен ли си? – Мария не разбра нищо.
– Чувствам се добре. Искаш ли да ти покажа кой се чувства добре в момента?

Лиза хвана Мария за ръката и я повлече към втория етаж, където всички стаи бяха затворени.

– Чакай, всичко е заключено.
– И аз така си помислих. Съжалявам, но не можех да го направя по друг начин. – Лиза отвори вратата толкова широко, колкото можеше.

Двата силуета на леглото се отдръпнаха като хлебарки от светлината и се разбързаха да търсят дрехи.

Мария си пое дъх. Приятелят ѝ и сестра ѝ в едно легло. Това не можеше да се случи.

– Мария, не искахме да се случи нищо от това. – Анна каза.
– Да, искахме – намеси се Лиза и от това, което разбрах, не за първи път.

Започна истерия и скандал.

– Лиза, хайде да вървим – каза Мария през сълзи и най-важното беше, че приятелката ѝ я чу.

Но тази нощ не беше най-лошото, което очакваше Мария. Една седмица тя живя във вилата, като избягваше семейството и сестра си, но след седмица майка ѝ поиска да се върне. Вкъщи на Мария ѝ разказали всичко и я изправили пред свършен факт:

– Анна очакваше дете. Брус. Харесва ли ви или не, те ще се оженят – каза баща ѝ и се обърна.

Лиза със сигурност не грешеше, когато, както каза тя, това не се случваше за първи път.

Краката на Мария изтръпнаха, докато вървеше към стаята си. Сега нямаше кой да я подкрепи. Семейството ѝ беше обърнало гръб на нея – решение, което бяха взели с лекота и в пълнота. Майката на Мария се опита да влезе няколко пъти, но Мария не отваряше вратата.

– Остави я на мира. Оставете я да плаче така, тя ще свикне с това. Ти все пак ще тичаш след нея тук, успокой се. – каза баща ѝ.

На сутринта Мария вече я нямаше. Тя взе всички необходими вещи и тихо си тръгна, като остави само бележка, че никога няма да се върне. Мария удържала на думата си.

Отначало Мария живееше с Лиза в един апартамент под наем. Мария учела и работела, а след това се запознала с бъдещия си съпруг. Няколко пъти Мария чувала слухове, че родителите ѝ се опитват да я намерят, но на нея не ѝ пукало.

А какъв е бил смисълът Анна да се появи в живота ѝ и как е намерила номера, оставаше загадка за Мария. Тя нямаше представа как се е развил животът на сестра ѝ, къде е детето сега или какво се е случило с родителите ѝ. Те бяха непознати за Мария.

Отдръпвайки се от прозореца, Мария вдигна телефона си и блокира непознатия номер.

– Трябва да сменим номера – каза си Мария.

 

Rate article
Мария излезе от банята, приближи се до дъщеря си и я попита: – Кой се обади, дъще? – Има някой, който се казва Анна. Тя ти каза да й се обадиш спешно. И Мария веднага разбра.