Мамо, представи си, новата жена на татко е болна, казва, че е сериозно.

Ще ви разкажа една история, която ми се случи преди десет години. Със съпруга ми отглеждахме две дъщери, те вече бяха постъпили в института. Очаквах с нетърпение този период, защото си мислех, че със съпруга ми ще започнем нов живот. Той обаче взе друго решение и ми изневери със секретарката си.

– Извинявай, не исках да те нараня – каза той, – но аз много я обичам.

Същата вечер той си събра нещата и отиде при жена, която беше наполовина по-млада от него. След това дъщерите се обидиха на баща си и не му говореха. Беше ми много трудно, особено когато по-малката се опитваше да ни помири по различни начини. Искам да изтрия тази година от живота си от паметта си, защото времето не излекува раните ми, просто се научих да живея с него. Започнах да отделям повече време на саксиите си, отглеждах интересни видове и ги продавах. Това хоби ми помогна да не изпадам в депресия.

Дъщерите ми се помириха с баща си и понякога ми разказваха за новия му живот. Той бил щастлив с тази жена, а по-късно тя му родила син.

– Мамо, представи си, тя е болна, казва, че е сериозно.

– “Момичета, спрете да ги обсъждате, не ми харесва”, казах на дъщерите си, тъй като продължавах да обичам съпруга си и мисълта, че мъжът ми е с друга жена, ме вкарваше в задънена улица. Толкова много години бяха минали, а аз все още го смятах за свой.

В събота сутринта се събудих от силует, надвиснал над мен. Помислих, че е сън, но тогава съпругът ми каза с треперещ глас: “Съжалявам, знам, че е рано. Но аз, аз не знам какво да правя със сина си”. Той беше стар и косата му беше покрита със сивота. Зад него стоеше едно малко момче. Разбрах, че това е техният син.

– Жена ми почина тази нощ – продължи той, – трябва да подготвям погребална церемония, момичетата ни работят, просто нямам къде да го заведа. Той е твърде млад за това.

Момчето беше в предучилищна възраст. Не разбрах какво се случва, погледнах детето и то веднага проговори:

– Вие сте роднина на майка ми?

– Не – казах ядосано и исках да приключа този разговор.

– Майка ми каза, че нямала никого.

– Изобщо не познавах майка ти.

Той беше толкова мил, че аз разбрах, че детето не е виновно, и реших да помогна на бившия си.

– Харесва ли ти овесена каша? Ела с мен в кухнята да хапнеш, а после татко ще те вземе.

Направих кафе за себе си и овесена каша за момчето. Наблюдавах това момче, то много ще прилича на дъщеря ми в детството. Прекарахме цялата сутрин с него, гледахме анимационни филми, четяхме стари момичешки книжки. Той е много мил и умен.

Оттогава съпругът ми често започна да води сина си при мен, станахме много добри приятели. Дъщерите ми още не мислят за внуци, така че това дете се превърна в нова глътка въздух за мен.

Изминаха две години от смъртта на съпругата му и наскоро той ме помоли отново да заживеем заедно. Дълбоко в себе си наистина го искам, защото си представям идеалното семейство в главата си… Обаче обидата не ме напуска, не знам дали мога да му се доверя отново.

Ако не успеем да бъдем заедно, това само ще навреди на детето. Така че не знам какво да правя. Обичам ги и двамата, но страхът, че отново ще бъда измамена, не ме напуска.

 

 

Rate article
Мамо, представи си, новата жена на татко е болна, казва, че е сериозно.