Мамо, отърви се от нея до обяд! Доведох ти нов внук и нова снаха! Най-накрая ще заживеем като хора!

Рената не можеше да повярва какъв късмет има да има снаха. Всичките ѝ приятелки можеха само да се оплакват от избраниците на синовете си, а снаха ѝ беше такава, че беше грях да кажеш лоша дума. Докато свекърва ѝ се събуди, закуската беше готова, домакинската работа свършена, а синът ѝ щастлив. А най-удивителното е, че тя била сираче, но сърцето ѝ изобщо не било закоравяло, била много добра.

Обаче въпреки че първоначално синът бил щастлив, той започнал постоянно да критикува жена си. Каквото и да правеше Анна, то не му харесваше. За щастие понякога свекърва ѝ ставала свидетел на това и се застъпвала за нея.

Година по-късно животът на Анна станал напълно непоносим, особено когато съпругът ѝ започнал да работи от вкъщи. Той постоянно я карал да върши всички домашни задължения, като я третирал като робиня.

– Сине, столът е счупен, трябва да го поправиш – каза майката на Алекс.

– Мама казва на Анна.

– Моля те, тя управлява цялата къща, голямата къща! Ти си човекът.

– Не, мамо, остави я да го поправи. А ако не иска, напомни й, че мога да я изхвърля на улицата, тя е сирак, няма да има къде да спи !

Всеки път, когато Анна чуваше напомнянето, че е “никой”, не можеше да сдържи сълзите си, но свекърва ѝ я успокояваше, обещавайки, че няма да позволи на сина си да направи такова нещо.

С течение на времето домакинството им се разраствало все повече и повече, но дотогава всичко било в главата на Анна. След раждането на дъщеря, а година по-късно и на още една , бабата прекарвала повече време с тях и когато имала сили, отишла да помогне на снаха си, защото видяла колко е уморена.

Свекървата и снахата живели в такива трудни условия в продължение на пет години, след което Алекс отишла в града и изчезнала. Той пише на майка си, че се чувства добре, но че няма намерение да се връща и че е забравил за децата и съпругата си, сякаш са му чужди.

Анна пролива сълзи в продължение на дни, страхувайки се, че свекърва ѝ ще им каже да се изнесат , а тя няма къде да отиде.

Рената виждаше какво се случва и накъде отива, затова на следващия ден след новината от сина си отиде при нотариуса и преписа половината къща на снаха си и двете си внучки. След това заживели премерен и щастлив живот.

Понякога приятелите се опитвали да убедят Рената да изхвърли снахата и внучките, защото смятали, че й седят на врата. Но в действителност снахата и внучките вършели повече от половината домакинска работа и Рената имала време да си почива.

– Престанете да казвате това! Ани е като моя дъщеря и как мога да изхвърля внуците си на улицата – отговаряше тя на телефонните обаждания на приятелките си.

Три години по-късно Алекс се върна у дома и доведе нова жена и дете.

– Мамо, изхвърли я на вечеря! Доведох ти нов внук и нова снаха! Най-после ще живеем като хора ! – казал синът щастливо на майка си, която не бил виждал повече от две години.

– Сине, Анна ще остане тук, завещал съм на нея и на децата ѝ по-голямата част от къщата. Но не се притеснявай, ти си млад, умен, ще изкараш достатъчно, за да си купите с “новата ти жена” апартамент.

Какъв скандал беше тогава, цялата улица чу как Алекс бърше кал срещу майка си и бившата си съпруга. След това той никога повече не се появи в дома им.

 

Rate article
Мамо, отърви се от нея до обяд! Доведох ти нов внук и нова снаха! Най-накрая ще заживеем като хора!