– Мамо, ние сме бедни!” – ми каза дъщеря ми, след като посети рождения ден на приятелката си

– Мамо, ние сме бедни! Нямам си собствена стая или нова чанта!” – каза дъщеря ми след посещението на рождения ден на приятелката си.

Трябва да отглеждам първокласник и син, който ходи на детска градина.

Ако по-рано момиченцето се радваше на куклата, която направих за нея, сега погледът ѝ се е променил драстично. Тази играчка вече не предизвикваше възторг и възхищение у нея. Сега тя разбираше, че майка ѝ е ушила куклата заради бедността. Вече нямаше с какво да се хвали пред приятелите си. Тя никога нямаше да има пищна рокля за първия звънец, модна раница или комплект цветни химикалки.

Спомних си времето, когато учителката ми се скара за неприемливото поведение на сина ми. В този ден, както обикновено, го заведох на детска градина. Едно момче не искаше да сподели играчката си с него и нарече сина ми “беден”. Това го ядоса, затова започна да се оправя сам. Вечерта проведох възпитателен разговор с децата и се опитах да им обясня, че на такива глупости не бива да се реагира.

Когато дъщеря ми се върна от рождения ден на приятелката си, тя ми разказа за скъпите подаръци, пищното тържество, красивата стая и скъпия ремонт. Именно тогава тя осъзна колко зле живеем.

Разбира се, опитах се да обясня на дъщеря ми, че истинското богатство не е в материалните неща. Трябва да сме благодарни за това, което имаме един друг. Това е голяма ценност. А всичко останало също ще се оправи по-късно, защото имам още една работа на непълно работно време.

На следващия ден с дъщеря ми отидохме в магазина, където тя пробва роклята и обувките, които искаше. В този тоалет тя изглеждаше като истинска принцеса. Момичето обаче отказа да купи тези неща, въпреки че много искаше. Не настоях и реших да обсъдим това вкъщи.

Каква изненада ме очакваше, когато дъщеря ми предложи да купи за тези пари пожарна кола за брат си. Тази мисъл стопли душата ѝ и ѝ донесе неописуема радост. А аз бях тихо щастлив, че съм успял да възпитам правилно дъщеря си.

Нашата сила е в единството и любовта един към друг. Семейството е това, което има истинска стойност.

А какво е богатството за вас?

Rate article
– Мамо, ние сме бедни!” – ми каза дъщеря ми, след като посети рождения ден на приятелката си