– Мамо, мамо. Не ни взимай, молим те.

Работя в сферата на социалните услуги повече от двадесет и седем години.

По пътя си съм имала много различни преживявания. Но никога няма да забравя първия си работен ден.

Бях на двадесет и три години, когато ме изпратиха на работа. Оттогава досега работя тук. Свикнал съм с работата си и не искам да сменям работното си място.

В първия ми работен ден шефката ми ме извика при себе си. Не разбрах накъде ме води. Но по пътя разбрах всичко. Пътувахме с полицията в колата. После колата спря в едно село на четиридесет километра от града.

Както се оказа, ставаше дума за отнемане на деца от майките им. Струваше ми се твърде жестоко и не се побираше в главата ми. Как може да се отнемат деца от родителите им?

Но когато стигнахме там, промених мнението си. Стояхме пред стара, разнебитена къща със счупени прозорци. Навсякъде имаше боклуци. От къщата се носеше неприятна миризма.

Влязохме вътре. На пода играеха две момичета: на седем и четири години. Майка им седеше на масата с някакви мъже и пиеше. Тя беше бременна.

В средата на стаята лежаха бутилки с водка. Ръководителят ми се приближи до майката на момичетата и я извика. Показа ѝ съдебното решение за лишаването ѝ от родителски права.

Жената дори не вдигна поглед, а само каза:

– “Добре. Нахранете ги, защото те ядоха като вчера.

Момичетата се разплакаха и извикаха майка си:

– “Мамо, мамо. Не ни взимай. Ние обичаме нашата майка.

Тази случка винаги ще бъде в паметта ми

 

Rate article
– Мамо, мамо. Не ни взимай, молим те.