– “Мамо, как смееш?” – изкрещя дъщеря ми по телефона, – “Защо помогна на Саманта да си купи къща? Нека съпругът ѝ я издържа! Ти изобщо не мислиш за мен! Или може би я обичаш повече от мен?

Преди повече от 20 години се озовах в трудна ситуация, съпругът ми почина и сега трябваше сама да се грижа за двете си дъщери. По-голямата беше на 6 години, а по-малката – на четири. Имах късмет, че все още имах майка си, която ми помагаше и ме подкрепяше във всичко.

Когато ѝ казах за решението си да отида да работя в чужбина, усетих подкрепата ѝ и оставих децата си при нея. Това се случи година и половина след смъртта на съпруга ми. Всеки месец изпращах на децата си значителна сума пари, като за себе си оставях само най-необходимото. Прибирах се у дома само по празници, за да видя дъщерите си и да им се възхищавам.

Сега две от дъщерите ми станаха възрастни жени, които имат съпрузи и градят свое семейно гнездо. Една вечер, тъкмо се бях прибрала от работа и по-малката ми дъщеря ми се обади, бях изненадана, защото обикновено им звънях аз, но вдигнах телефона с радост.

– “Мамо, как смееш?” – извика дъщеря ми в телефона, – “Защо помогна на Саманта да си купи къща? Нека съпругът ѝ да я издържа! Ти изобщо не мислиш за мен! Или може би я обичаш повече от мен?

Дъщеря ми беше почти права. Преди няколко дни изпратих на най-голямата ми дъщеря малко пари, по-малко от половината от сумата за апартамента. Другата половина им я дадоха родителите на годеника, а и самите деца бяха спестили нещо. Разбира се, исках да помогна на дъщеря си да се премести от апартамент под наем в собствен, коя майка не го прави?

Не можех обаче да си представя, че Ребека ще се възмути, че съм помогнала на сестра ѝ. Факт е, че по-малката се омъжи за много богат мъж, чиито родители веднага им дадоха апартамент, и дори не ѝ се налага да работи, съпругът ѝ осигурява всичко, но по-голямата и съпругът ѝ ще трябва да се трудят усилено в продължение на много години, за да получат покрив над главата си.

Фактът, че съм помогнала на едната дъщеря, знаейки, че другата се справя добре, означава ли, че не я обичам? Не, обичам ги еднакво и двете. Като сватбен подарък на по-малката платих за ремонта на новия им апартамент и купих някои мебели, така че сумата също не беше малка. Обидно е да чуя дъщеря си да ми казва такива неща, защото съм посветила половината си живот, за да се уверя, че те имат всичко и не се нуждаят от нищо.

Изненадана съм от това как се държи по-малката ми дъщеря, с нейното богатство можеха да помогнат по някакъв начин на сестра ѝ и на съпруга ѝ, може би да си намерят по-добра работа, не непременно с пари, но тя не изпитва никакво съчувствие към мен или към по-голямата си сестра.

Не съжалявам, че помогнах на по-голямата си дъщеря, защото сега съм сигурна, че тя има покрив над главата си и винаги ще ми се притече на помощ в случай на нужда (знаех това още преди да купя апартамента).

А днес по-голямата ми дъщеря ми се обади, за да се оплаче от по-малката ми дъщеря, която също ѝ се обадила и поискала да ѝ дам същата сума пари, защото всичко трябва да е “справедливо”.

Как трябва да реагирам на подобни действия на дъщеря ми? Изглежда, че тя не е в състояние да види и разбере какво се случва около неяһттр://….

 

Rate article
– “Мамо, как смееш?” – изкрещя дъщеря ми по телефона, – “Защо помогна на Саманта да си купи къща? Нека съпругът ѝ я издържа! Ти изобщо не мислиш за мен! Или може би я обичаш повече от мен?