Мамо, ела. Нямам какво да ям, хладилникът е празен. Нямам какво да облека, всичко е мръсно

Мамо, ела при нас. Нямам какво да ям, хладилникът е празен. Нямам какво да облека, всичко е мръсно – обажда се синът на майка си.

Съжалявам, сине. Не мога, твърде слаб съм. Така че направи го сам. Имаш пералня. Магазинът е в съседство. Ти си на двадесет и пет години и молиш майка си за помощ, не те ли е срам? Ако не можеш да се справиш сам, ожени се или си намери приятелка. Или се изнеси.

– Е, мамо, не мога. Твърде далеч е да ходя на работа от теб. А и не мога да се грижа за слабите. Попитай леля си, съседката, тя ще ти помогне – хленчеше момчето.

Мама закачи слушалката. Той сви рамене, но не се обади отново.

Сърфираше в интернет, но осъзна, че ако сега не хапне нещо, ще започне да дъвче мобилния си телефон. Ровейки из мръсните вещи, намери повече или по-малко чисти дънки и пуловер. Обу се и отиде до магазина. Вървеше по пътеките, напълни кошницата почти догоре и отиде на касата. Небрежно сложи картата, но в отговор се чу траурен писък. “Недостатъчно пари” – дойде проверката. Той сложил половината от нея настрана, но отново се чул писък, че няма пари. В крайна сметка парите му стигнали само за един хляб и спагети.

Той напусна магазина объркан. Преди три дни получил заплатата си на картата, а днес тя била празна. Да, служителят му не трябваше да пуска прах в очите. Не е изненадващо, че не му беше останала и стотинка.

И докато момчето броеше колко е похарчило, майка му спокойно пиеше чай със съседката си.

– Току-що го разглези. Всичко за него и за него. Заради него дори не се омъжих втори път, след като мъжът ми си отиде. Но той беше добър човек. С ръцете си сложи плочките в банята ти, нито една плочка още не е паднала. И изкарваше добри пари. Бяхте права да не отидете при него. Той вече не е момче, нека свикне да живее самостоятелно.

– Добре е да поговориш. Дъщеря ти се е устроила, омъжила се е и вече те е зарадвала с внук. А моят глупак не може да направи нищо. Не може дори да изпържи яйце или да сложи пране в пералнята. Знаеш ли колко ме боли сърцето за него?

– Да, разбирам те напълно. Знаеш ли как децата ми в началото се кълняха? Не позволявах и на дъщеря ми да върши много домакинска работа. Много се карахме, тя дори искаше да го напусне. Но аз й казах, че имаш такъв пример пред очите си. Отиди при свекърва си и я помоли да те научи на всички кулинарни мъдрости. В същото време станахме по-близки. Дъщеря ми ме послуша и ето го резултатът. Мъжът е щастлив, с майка му са в добри отношения, постоянно си разменят рецепти.

А момчето се опитва да си приготви вечеря. Слава Богу, досетил се е да погледне в интернет, иначе щеше да зареже спагетите направо в студена вода. Успял да се справи, дори намерил парче сирене в хладилника и го настъргал в чинията. И гордо си помисли, че може да готви толкова добре, колкото и майка му. След това решил да го измие. Получи се, но не от първия път. Окачих прането и започнах да чистя. Намери много мръсни чорапи и пари под дивана. Достатъчно за храна за няколко дни. Уморено падна на дивана и изведнъж си спомни. Майка му не е добре. Потърси в лаптопа какво помага при кашлица и изтича до аптеката. Парите бяха останали само за билета. Ще се върна пеша – реши той и отиде на автобусната спирка.

-Мамо, мамо, как си? Донесох ти нещо тук, поглези се. Искаш ли да остана с теб? Нямам нищо против, повярвай ми. Важното е, че си добре – той я прегърна силно, като в детството.

– И ми прости, че съм егоист. През цялото време мислех само за себе си. Но обещавам, че това няма да се повтори – сълзи се търкулнаха по очите му – Главното е просто да си здрава и да живееш дълго.

Жената се разплака: “И аз съжалявам. Малко изневерих. Здравето ми е наред. Просто исках ти най-накрая да пораснеш. Позволете ми да ви нахраня, сигурно сте гладни? Вече ядох, мамо. Спагети със сирене. Сготвих ги сама. Само моля те, не ме плаши повече така, моля те.

Обещавам. Но и ти ме слушай. Ожени се най-после и ми подари внуци.

Това със сигурност е проблематично, но ще се опитам.

Деца! Малки, големи. Помогнете на майките си, не ги изоставяйте. Повярвайте ми, когато ги загубите, ще бъде много болезнено и трудно. Обичайте ги, докато са живи, а не когато имената им са издълбани в студен камък.

 

Rate article
Мамо, ела. Нямам какво да ям, хладилникът е празен. Нямам какво да облека, всичко е мръсно