Майка ни искаше пари за зеленчуци от градината си

Миналата година майка ми направи нещо неочаквано – реши да ни продава зеленчуци от градината си. Тя каза, че не сме дошли при нея, не сме й помогнали, така че така ще бъде. А кой е платил за водоснабдяването, за оранжериите, за помощниците, които са изкопали всичко и са ѝ помогнали да подреди лехите, тя някак бързо забрави.
Купувахме плодове и зеленчуци евтино от магазина.

Никога не сме имали собствена лятна къща.
Живеехме в града и татко сигурно никога не е виждал как изглеждат картофите, преди да отидат в магазина. Мама, напротив, идваше от провинцията, така че в детството и младостта ѝ беше омръзнало от цялата любов към градината и вече не искаше да я има.

По време на живота на татко не е имало нужда от подкрепа за отглеждане на продукти за собствени нужди. Той подкрепяше семейството дори когато това изглеждаше невъзможно. Мама също работеше, но татко беше този, който покриваше по-голямата част от разходите.

След това също почти нищо не се промени.
По времето, когато вече бях възрастен и работех, можех да ѝ помагам, което и правех. Живеехме заедно, така че си поделяхме разходите. Изнесох се от дома на майка ми едва след като се омъжих, което беше преди две години.

Миналата година майка ми се пенсионира и искаше да си купи парцел с вила, копнееше за спомените от детството, когато прекарваше времето си в огромната градина на баба си. Мама изтегли парите от банката и направи покупката. Според мен не е най-удобната, но мама я харесва и това е най-важното.

Разбира се, аз и съпругът ми трябваше да допринесем финансово за подобряването на къщата и парцела. Имахме възможност да го направим, печелехме добре. Разбира се, нямахме достатъчно пари, за да построим двореца, но имахме достатъчно пари, за да подредим къщата, да докараме вода до парцела и къщата и да остъклим верандата.

Веднага се отказахме да отидем там като работна единица. Нямаше нито време, нито желание да го правим. И двамата сме градски жители и не ни се иска да човъркаме земята. През уикендите предпочитаме да си поспим, да отидем някъде с приятели или да прекараме времето си заедно.

За това пренебрегване на работата на майка ни получавахме много забележки от нея, но те обикновено приключваха, когато пристигаха следващите финансови инжекции. А те също бяха много. Трябваше да се направят оранжериите, после мама искаше да оформи лехите в кашони, не знам как да го обясня по-точно, трябваше да се изкопае земята и да се изкоренят някои храсти. Ние плащахме за всички тези работи, мама не трябваше да полага никакви усилия.

Платих и за такси за мама, когато беше натоварена с още много необходими покупки и не искаше да ги влачи всичките на влака и после да върви пеша.

От време на време мама ми разказваше за градинарските си начинания, показваше ми снимки колко красиво и цветно е сега, всичко е на мястото си, чудо и гледка за гледане. Аз не показвах много емоции, защото не разбирах нищо от това. И така продължи, докато майка ми не ми изпрати снимка на ягодите.

Плодовете бяха големи, червени , дори веднага си спомних вкуса им и устата ми се напълни със слюнка. Помолих майка ми да ги сложи в отделен контейнер за мен, а аз да се отбия след работа, за да ги взема. Не ми хрумна, че майка ми ще ми изпрати снимки на контейнерите с различни размери и ще напише , колко ще струва.

Дори го прочетох отново, помислих, че съм пропуснала смисъла, когато мама започна нова тема. Тогава се обадих обратно и попитах дали правилно съм разбрала, че мама ще ми продаде ягоди. Да, точно така.

– И какво очаквахте ? Аз ходя тук, суетя се за всяка ягода, за да расте толкова красива, а ти и мъжът ти, двама мързеливци, нито веднъж не дойдохте да ми помогнете! И защо трябва да ви давам нещо даром? Който не работи , не яде” – изрази позицията си майка ми.

Напомних ѝ, че всъщност ние направихме много за създаването на тази градина. Майка ми се възмути, че сега искам пари от нея за помощта й. ” Как можеш да говориш така с майка си”.

По принцип няма да купувам хранителни продукти от майка си. Нека тя да изкарва пари от някой друг. А ние със съпруга ми ще си купуваме всичко необходимо от пазара, сега е лесно. Мама все още се опитва да ни продава краставици, тиквички в сезона. Получи логичен отказ.

Повече няма да помагаме на мама в градината, дори и да ни помоли. За да платим комуналните сметки, да купим лекарства или някакви важни неща за здравето или живота – да, но за градината, не!

 

Rate article
Майка ни искаше пари за зеленчуци от градината си