Майка ми уважаваше съпруга ми, а аз и дъщеря ми станахме прислужници. Защо тя не се отнасяше по същия начин със съпруга ми?

Майка ми произхождаше от богато семейство, затова наследи управлението на известна фабрика. Тя не беше неин собственик, но от дете знаеше какво означава да управляваш и да бъдеш лидер. Разбира се, това се отразяваше и на семейството, а и аз бях неин “служител”, който трябваше да изпълнява всички инструкции и заповеди.

Времето мина бързо, аз пораснах и отидох в университета. Честно казано, годините далеч от майка ми бяха най-хубавото време, но след като се оженихме, със съпруга ми решихме да се върнем в нейната къща, защото искахме да спестим за собствено жилище, а тя живееше сама в голям тристаен апартамент. Разбира се, вече бях забравила колко садистична можеше да бъде майка ми, но нещата се влошиха много, когато тя се пенсионира.

По това време със съпруга ми бяхме живели с нея от 12 години и имахме десетгодишна дъщеря. Случи се така, че тя уважаваше съпруга ми и аз и дъщеря ми станахме прислужници. Защо тя не се отнасяше по същия начин със съпруга ми? Защото вярваше, че той е шефът на мен и дъщеря ми, т.е. на нашето семейство.

Напоследък дъщеря ни получава най-лошото, тъй като започна да попада под горещата ръка на баба си. И всичко това, защото не е имала отлични оценки. Учеше добре, учителите я хвалеха, но не беше “толкова надарена”, колкото искаше баба ѝ. Стигнало се дотам, че детето започнало да плаче и да отказва да се прибере вкъщи, когато получи по-ниска оценка.

Когато баба ми сяда да учи с дъщеря си, все по-често я чувам да упреква детето, че е като майка си, сякаш ще е по-добре да вземе пример от баща си, защото ще е по-полезна. Но това не е най-лошото. Понякога майка ми ми се кара като на малка двойкаджийка, и то пред очите на детето ми! Как може да ме уважава след това?

Щом обаче имаме гости в къщата си, лидерката се превръща в мила стара дама, която никога няма да каже лоша дума на никого. Тя почерпва всички със специалните си сладкиши, оплаква се от болните си крака и от дъщеря си, която е пораснала по примера на баща си (лошо). След като майка ми разказа на всеки, който можеше, колко съм лоша, спрях да каня гости в дома си. Сега в дома ни идва само нейното семейство, но картината не се променя    .

Всяка година чакам настъпването на лятото, сякаш е божия благословия. Тогава майка ми отива да живее в провинцията и се прибира вкъщи в редки случаи. Тогава започвам да цъфтя, защото най-накрая се превръщам в единствената домакиня, а през последните две години дъщеря ми въздъхва с облекчение, когато вратата се затваря зад нея.

Неведнъж съм говорила на съпруга си, че не мога да живея повече така, че е време да се изнеса, дори в апартамент под наем, но той е против. Напоследък не е склонен да спестява за свой, сякаш какво лошо има да живея с майка ми? Нима не вижда, че аз и дъщеря ми страдаме? Но откъде знае дали майка ми го уважава?

Опитах се да говоря и с майка ми, като ѝ обяснявах, че критиките ѝ често са неуместни и неоснователни, но бях подложена на тонове кал, което ме накара да се чувствам така, сякаш не искам да живея   .

неотдавна предложих на майка ми да сменим тристайния ѝ апартамент с едностаен и двустаен с доплащане. Със съпруга ми, както и майка ми, имахме спестени пари, но те просто ми се скараха, сякаш бях предложила нещо немислимо

Сега съм на 33 години. Все още съм под контрола на майка ми, която не се уморява да ми напомня каква безполезна домакиня/работничка/майка/съпруга съм. Не мога повече да понасям подобно напрежение. Всичките ми приятели са забелязали, че вече не съм себе си. Наскоро имах среща в университета и всички ме питаха дали не съм болна, защото изглеждах прекалено уморена, а от усмихнато момиче имаше само бръчки в ъгълчетата на устните ми.

Не знам какво да правя и как да изляза от тази трудна ситуация, защото съпругът ми и майка ми не ме чуват. Те си затварят очите за моето и на дъщеря ми страдание, защото им е удобно. Какво трябва да направим? Да се надяваме, че някой ден съпругът или майка ми ще променят мнението си?

Rate article
Майка ми уважаваше съпруга ми, а аз и дъщеря ми станахме прислужници. Защо тя не се отнасяше по същия начин със съпруга ми?