Майка ми ме напусна и след толкова години тя все още се появяваше в живота ми. След като ме помоли за помощ, осъзнах, че не искам повече тази жена в живота си.

Така се случи, че всъщност не помня родителите си. Те не бяха заедно от много време. Отгледана съм от баба ми, която ги замести всичките. Имах пълноценно семейство, докато не навърших шест години. И всичко беше наред.

Един ден баща ми започна да опакова куфарите си. Тогава си помислих, че той отива в командировка, както обикновено, и ще се върне у дома след седмица. Ние с баба ми все още не знаем защо той замина и не се върна. Майка ми никога не е повдигала темата и аз никога не съм питала. Отначало майка ми се опитваше да бъде силна, ходеше на работа и един ден ме заведе в къщата на баба ми в селото, а тя отиде някъде. Тя ми липсваше и не можех да разбера защо майка ми постъпи така с мен. Почти всеки ден ходех на път с надеждата, че майка ми ще се върне за мен. Оттогава тя изчезна от живота ни.

Баба ми замени всички за мен. Благодаря ѝ, че тогава не ме изпрати в сиропиталище, въпреки че беше стара и едва ходеше. Тя ме подкрепяше и направи всичко възможно, за да ми осигури нормално детство. По нищо не се различавах от моите връстници.

Баба ми можеше да ме остави в сиропиталище или да ме даде под грижите на друго семейство. Едва ли някой щеше да я осъди за това, защото не е лесно за възрастен човек да отглежда сам малко дете. Особено с една пенсия.
Времето минаваше. Успях да завърша обучението си в университета, получих диплома, а след това си намерих работа в една водеща компания, изкарах стаж там и след месец вече бях техен служител. Оттогава животът ми се променя.

Започнах да получавам прилична заплата, така че успях да си наема собствено жилище. Изнесох се от дома на баба ми, но не спрях да я посещавам и да се грижа за нея. Накрая успях да издържам напълно себе си и баба си. Всяка седмица й носех хранителни продукти, плащах комуналните услуги и й купувах лекарства. А тя, от своя страна, вече можеше да си почива повече и да не се тревожи постоянно за мен.

По-късно наехме нова служителка във фирмата, тя се казваше Мария. Веднага я харесах. Започнахме да общуваме, а по-късно се срещнахме. Година по-късно й предложих брак.

По това време научих, че майка ми се е върнала в нашия град. Баба ми ѝ даде моя номер. Майка ми се обади и поиска да се срещнем. Помислих си, че иска да ми се извини. Но грешах. Единственото нещо, от което се нуждаеше от мен, беше да я осигуря финансово. Като че ли сега тя беше в трудно положение, а аз печелех добри пари…

По-късно разбрах, че по време на моето отсъствие от живота майка ми е имала друго семейство – съпруг и дете. И никой от тях не иска да работи, така че майка ми трябва сама да изкарва пари за цялото семейство. Според нея аз живея добре, така че определено мога да ѝ помогна.

Бях просто изумена от такава дързост. Не съм мислила, че майка ми ще бъде толкова нахална. Веднъж тя ме остави при баба ми и изчезна Бог знае къде. Тази жена ме остави без най-важното – майчината любов и грижа. Не ми беше лесно да получа всичко, което имам сега. А майка ми имаше наглостта да ме моли за финансова помощ.

Разбира се, аз отказах да ѝ помогна, но ѝ напомних за това, което някога направи с мен. Майка ми няма нищо общо с моя успех. Единственият човек, на когото ще бъда благодарен до края на живота си, е баба ми. Тя направи много за мен. Не знам как щеше да се развие животът ми, ако не беше тя. Радвам се, че не израснах като майка ми. Надявам се, че тя никога повече няма да се появи в живота ми. Сега определено не искам да чувам нищо за нея.

 

 

 

 

Rate article
Майка ми ме напусна и след толкова години тя все още се появяваше в живота ми. След като ме помоли за помощ, осъзнах, че не искам повече тази жена в живота си.