Майка ми и свекърва ми ме обвиняваха, че съм направила детето си глупаво, защото не съм направила нищо, за да го образовам и възпитам.

Последната година от живота си прекарах в истинска п3клина, защото се страхувах да говоря със семейството си. Майка ми и свекърва ми ме обвиниха, че правя детето си глупаво, защото не съм направила нищо, за да го възпитам.

Мнението им се основаваше на факта, че Питър не искаше да говори, той опознаваше света, доколкото можеше, но не го влечеше да говори. И двете баби стигнаха до общото заключение, че ако не проговори преди да навърши 3 години, това означава, че е умствено изостанал и че вината за това е моя.

Трябва да знаете колко много плаках и колко много се борих с тях, за да спрат да говорят такива глупости за внука ми и да ме обвиняват. Всъщност направих дори повече от другите родители. С Питър постоянно играехме на образователни игри, водех го на плуване, много пъти се разхождахме на чист въздух и го учех да опознава света.

Момчето ми понякога казваше по някоя дума, но не се включваше в разговор. Всички педиатри ни уверяваха, че това е нормално и често се случва, така че не бива да имаме причина да се притесняваме   .

реших, че ще пренебрегна разказите на двете луди стари дами и ще следвам препоръките на лекарите, а после те ще разберат, че са сгрешили.

Съпругът ми подкрепи решението ми, защото вярваше, че лекарите не могат да грешат, още повече че ние самите бяхме проучили много литература, за да разберем дали има нещо нередно в това.

С течение на времето, след 3 години, Петър започна да иска да говори, започна да говори, първо с мен и съпруга ми, а след това и с други хора. И колко изненадани бяха всички, че момчето говори с красиви пълни изречения без никакви проблеми.

С течение на времето със съпруга ми започнахме да се шегуваме, че ни липсва нашият тих син, защото тази “осъвременена версия” толкова много обичаше да говори, че не ни даваше спокойствие с разговорите си, затова често започнахме да го водим при бабите му. Бабите бяха още по-шокирани от внука си, който не само че говореше ясно и отчетливо на 4-годишна възраст, но и говореше толкова много, че те не можеха да го следват.

Междувременно със съпруга ми започнахме да планираме второто си дете   .

 

Rate article
Майка ми и свекърва ми ме обвиняваха, че съм направила детето си глупаво, защото не съм направила нищо, за да го образовам и възпитам.