Леля ми отказа да ми даде пари за бизнеса ми, но аз се справих.

Когато бях обикновен работник, работех като всички останали – за мизерна заплата, по някаква причина всички мои роднини ме обожаваха, канеха ме на всички семейни събирания , помагаха ми, когато имах нужда от помощ.

Беше ми омръзнало да живея като всички останали и реших да създам свой собствен бизнес от нулата, но нямах пари. Родителите ми починаха, когато бях на 19 години: претърпяха автомобилна катастрофа. Леля ми се омъжи за богат мъж. Мислех, че за нея няма да е проблем да ми помогне. Грешах.

Леля ми каза, че бизнесът е рисков, затова не искаше да инвестира в него. Не я виня. Ако бях на нейно място, щях да постъпя по същия начин. Това беше нейният избор, аз го разбрах, приех го и не се обидих. За банка и дума не можеше да става – лихвите там са огромни, не можех да си го позволя. Трябваше да спестявам от всичко – дори от храна, да си търся допълнителна работа и да заделям пари за собствения си бизнес.

Малко по-късно всичките ми мисли станаха по-ясни. Знаех какъв бизнес искам, какво ми е необходимо, за да го създам, какъв начален капитал ми е необходим и какви пари ми трябват, за да започна. Бях твърдо решен да го направя, без да отстъпвам и на сантиметър. Мечтаех за собствен бизнес още от дете и ето че бавно получавах шанса да го създам сам. Единственото нещо, което ме нараняваше, беше мъмренето на леля ми. Всеки път, когато се появявах някъде, тя се смееше и крещеше:

– Колко е важен, колко е откровен нашият бизнесмен. Той се съгласи да седне на една маса с нас.

Когато успях да постигна целта си да отворя собствена компания, всичките ми роднини веднага се отдръпнаха от мен, особено леля ми. Аз не се пречупих. Никога не бях бил толкова мотивиран. Година и половина по-късно отворих няколко филиала в нашия град.

Тогава леля ми ми се обади с молба, че Марк (синът ѝ) ще учи в университет. Нуждае се от помощ за настаняване. По това време леля ми вече беше разведена и не можеше да си намери работа, която да ѝ осигури поне минимален доход, затова се сети за моето съществуване.

Аз, разбираемо, отказах да им помогна. Възнамерявах да отворя клонове в други градове, което изискваше много пари. Заради отказа ми леля ми напълно се отвърна от мен, никога повече не ми проговори.

Сега клоновете ми са отворени. Бизнесът процъфтява, а Марк все още седи на врата на майка си. Никой от роднините не иска да го приеме или да му помогне финансово – леля ми е отхвърлила всички навремето.

 

Rate article
Леля ми отказа да ми даде пари за бизнеса ми, но аз се справих.