Лекарите обявиха сума, която не ни достигаше. И тогава тези, от които не очаквахме, се притекоха на помощ

Съпругът ми, синът ми и аз живеехме в двуетажна къща с два изхода. Една възрастна двойка живееше на първия етаж, а аз и синът ми – на втория. Те имаха деца, които отдавна живееха в чужбина, така че двойката живееше сама. Случваше се, че когато минавахме покрай стаята им, чувахме много различни неща за себе си. Но като цяло живеехме нормално.

Те винаги бяха разстроени за нещо. Понякога се случваше да ги поздравиш, но те не чуваха… Тогава ни обвиняваха, че сме невъзпитани, и ходеха да мърморят по цял ден. Веднъж една саксия падна върху мен, а те ни обвиниха, че нарочно ги държим будни. Или сме се разхождали прекалено шумно, или кучето ни ги е притеснявало.

Синът ни много се страхуваше от съседите, затова се опитваше да ходи на училище така, че да не им хваща окото. Вкъщи не тичаше и не играеше, защото се страхуваше, че съседите ще му извикат полиция, защото нарушава спокойствието им.

трябваше да докладваме на съседите кой идва и кой си отива.

Живеехме така, докато не се случи една неприятна ситуация. Синът ни се разболя и се нуждаеше от сериозно лечение. Лекарите ни посъветваха да започнем лечението му възможно най-скоро, защото в противен случай може да нямаме време и това да коства живота на детето ни. Но след сумата, която ни казаха лекарите, очите ни едва не изскочиха от главите. Не разполагахме с такива пари. Дори апартаментът ни не можеше да покрие всички необходими разходи. Тогава помолихме приятелите си да ни помогнат, но след като те отказаха, разбрахме, че само се наричат наши приятели. В действителност не бяха такива. Така че останахме сами с нещастието си   .

Те си измисляха всевъзможни оправдания: колата им се е развалила, били са по средата на ремонт или пък отдавна са планирали почивка. Можехме да вземем заем от банка, ако оставим жилището си като обезпечение. И дори тогава тази сума би била достатъчна само за първия път. Трябваше да решим нещо.

Когато се прибрах вкъщи разстроен, съседите ме чакаха на входа. Започнаха да питат какво и как. Нямах сили да започна да се карам с тях, затова им разказах всичко, както си беше. Вместо това те ми подадоха две от картите на родителите си, като казаха, че можем да вземем пари оттам. Децата им изпращали пари по тези сметки всеки месец, но те не знаели колко точно пари има там, защото не знаели как да ги погледнат. Съседите ни казаха да вземем парите оттам и да не връщаме нищо. Но аз обещах да върна всичко.

Оттогава отношенията ни се подобриха значително. Празнуваме всички празници заедно. А синът ни преодоля болестта си и вече не се страхува от тях    .

 

 

Rate article
Лекарите обявиха сума, която не ни достигаше. И тогава тези, от които не очаквахме, се притекоха на помощ