– Купи си най-после нормален телефон – Оливия погледна осъдително към колегата си, който пишеше на жена си, – Какъв боклук с копчета е това. Не се ли срамуваш от себе си? С твоята заплата! А жена ти носи стари дрехи. – Нашата работа е да харчим парите си! – Стив отговори. Мъжът усети погледа върху гърба си – отново го обсъждаха. Но той и жена му знаеха къде отиват всички пари.

-Купи си нормален телефон, – Оливия погледна осъдително към колегата си, който пишеше на съпругата си на стар телефон. -Двадесет и първи век е, а ти имаш черно-бял стар телефон с копчета. Не се ли срамуваш от себе си?

-Защо трябва да се срамувам? – Стив беше искрено изненадан. – Можеш да се обаждаш от него – можеш. Можеш и да пишеш съобщения. А аз имам и компютър за интернет.

– “Сега можеш да си купиш такъв със сензорен екран за една стотинка!”. – жената не се успокои. “С твоята заплата това не е проблем. Къде харчите парите си? Видях жена ви, тя се облича скромно, няма бижута, а вие нямате деца.

-Нашата работа е къде харчим честно спечелените си пари – отвърна мъжът малко раздразнено. Така че не се бъркайте и в моите работи!

Стив се загледа в монитора, показвайки с целия си вид, че не възнамерява да продължи разговора. Оливия се ухили и се отправи към работното си място, като по пътя успя да поговори с още двама колеги.

Мъжът усети погледите зад гърба си и разбра, че отново е станал обект на обсъждане.

Е, той не е свикнал с това. Какви ли не слухове за него не са се чували! Че харчи всичките си пари за игри и че има много дългове.

А наскоро беше измислена и нова версия – че има три незаконни деца и дава почти цялата си заплата за тяхната издръжка.

На Стив му беше много интересно кой от колегите му има толкова богато въображение. Само ако можеше да поговори с тях! Поне да разбере защо му приписват три деца? Защо не две или пет? Жалко, че тази тайна едва ли ще бъде разкрита.

Веднъж дори шефът внимателно попита дали семейството има някакви проблеми.

-Не, само кажете думата, – мъжът се притесни, сякаш ставаше дума за роднина, – Мога ли да помогна?

-Всичко е наред – уверено отговори Стив. – Няма никакъв проблем. А за парите… Ще ви кажа една тайна, с Вивиан сериозно се замисляме за деца.

-Това е така – кимна шефът, – но честно казано, това не обяснява нищо.

-Ние просто искаме да си купим нещо. За бъдещото дете, може да се каже.

-А защо просто не го кажете направо? -шефът се засмя.

“Знаеш какви са моите роднини, нали?” – “Не, не. Стив се намръщи, спомняйки си за нещастното си детство. “Щом чуят, че имам пари, ще се притекат и ще просят. Нужни ли са ми тези нерви?

-Добре, разбирам те – каза мъжът, – но имай предвид, че ако имаш нужда от помощ, не се колебай да я поискаш!

Стив не беше казал цялата истина. Всъщност той и съпругата му щяха да си купят къща, но щяха да го направят в чужбина.

Там, където винаги е топло, чисто и с уютни улици. Където в рамките на града няма фабрики и съответно няма дим. Където живеят учтиви хора, които няма да си пъхат носа в личния живот на другите.

Това беше мечтата на Стив и Вивиан, която имаше дори по-малко късмет с родителите си от него.

В името на тази мечта те работили десет години, като спестявали от всичко, което можели. И накрая са по-близо до целта си от всякога.

Къщата в малко европейско градче вече чака новите си собственици. Обаче работата също. Остава само да се изнесат от наетия апартамент и да помахат за сбогом на всички. С какво удоволствие Стив ще гледа завистливите лица на бившите си колеги, които са си измисляли какви ли не глупости по негов адрес!

– “Днес написах писмо за напускане – усмихва се Вивиан, седнала на дивана заедно със съпруга си, – дори не ми се наложи да го отработвам. Започвам да се прибирам малко.

-Това е добре, – Стив прегърна силно съпругата си и като погледна някъде към тавана, каза:

Трудно е да се повярва, че заминаваме след по-малко от месец. Знаеш ли, сигурно ще сменя билетите за по-ранна дата. Ще летим този уикенд! Как ви звучи това?

-Не ме интересува дали ще е утре!

Упоритата работа помогна за сбъдването на мечтата. Нито Стив, нито Вивиан някога ще съжаляват за решението си. Те ще живеят щастливо, с две деца, които ще се появят след няколко години след преместването…

 

Rate article
– Купи си най-после нормален телефон – Оливия погледна осъдително към колегата си, който пишеше на жена си, – Какъв боклук с копчета е това. Не се ли срамуваш от себе си? С твоята заплата! А жена ти носи стари дрехи. – Нашата работа е да харчим парите си! – Стив отговори. Мъжът усети погледа върху гърба си – отново го обсъждаха. Но той и жена му знаеха къде отиват всички пари.