– Колко време още ще раждате? – попита ме саркастично майката на съпруга ми.

– Всяка година, пророче? Колко още деца ще раждате? – Майката на съпруга ми ме попита подигравателно.
– Аз също ви приветствам; не бъдете толкова злобна, моля ви. Максим ти каза, че очакваме дете, и това те разстрои? – Моника попита любезно.
– Разбира се, че беше! Още след третото внуче ви помолих да спрете да се възпроизвеждате. Но ти не слушаш една мъдра жена! Дадох ти пакет презервативи за Нова година, за да започнеш да се предпазваш, а ти продължаваш да го правиш! – измърмори тя.

Моника си спомни как свекърва ѝ беше дала голям пакет презервативи в новогодишната нощ. Това беше рожденият ден на най-големия ѝ син, така че родителката предложи на младата двойка, че е време да спрат.
– Чували сме, но не можеш да спориш с природата – отвърна съвсем спокойно снахата.
– Искаш ли да бъдеш смешен? Тогава сами се погрижете за децата си, повече не мога да ви помагам…

Двойката очакваше четвъртото си дете, ето какво подразни свекървата. Момичето не можеше да разбере защо майката на любимия ѝ е толкова разстроена.

Свекървата никога не се е грижила за внуците и не е помагала финансово на младата двойка. Тя посещавала малчуганите най-много веднъж месечно. Носела подаръци само по Коледа. На Моника това не ѝ харесвало, но през цялото време си мълчала. Свекървата не е бедна жена, можеше да купува на внуците си сладкиши, но явно не ѝ се искаше. Снахата запазва недоволството си за себе си, дори не казва нищо на съпруга си. Децата ѝ са облечени и нахранени, а това е най-важното.

Максим носи вкъщи добра заплата, а Моника се опитва да изкарва пари у дома. Когато малкият ѝ бизнес започва да носи прилични доходи, тя дори наема бавачка, за да не я разсейват децата. Бавачката си играе с тях и излиза на разходка, докато майката работи.

Те имат много хубаво семейство, но цялата идилия е развалена от агресията на свекървата. Още от самото начало тя не харесва снаха си и когато внуците се появяват един след друг, тя ѝ се сърди.

Първият път, когато свекървата не приема третото си внуче, тя настоява за аборт. С течение на времето тя се вкопчила със сърцето си в малкото момиченце. Конфликтите утихнали, тогава снахата разбрала за четвъртата бременност. Не били планирали да имат четвърто дете толкова скоро, но така се получило. Бог изпрати бебето, така че те ще го отгледат.
Моника е сигурна, че свекърва ѝ се притеснява, че синът ѝ ще спре да ѝ помага. Максим постоянно дава пари на майка си. Когато се роди четвъртото дете, разходите ще се увеличат.

Моника няма нищо против съпругът ѝ да помага на майка си, но не и в ущърб на децата. Те все още имат достатъчно пари, затова съпругата насърчава Макс да помага на майката. Дават на майката за зъби, водят я на море, плащат за ремонт в апартамента ѝ.

Ако Моника е права и свекървата се притеснява за финансовото си положение, то с времето само ще се влошава.

Разбира се, нито едно от действията ѝ няма да принуди двойката да прекъсне бременността, те са решили да имат четвърто потомство и това е. Остава само един въпрос: има ли право свекървата да им казва колко деца трябва да имат?

 

Rate article
– Колко време още ще раждате? – попита ме саркастично майката на съпруга ми.