– “Колко можеш да говориш? По-добре сготви за сина ми!” Свекърва й никога не пропускаше възможност да посегне на сърцето на Анна.

– Анна, – долетя гласът на свекърва ѝ.
Анна, която в този момент говореше по телефона, се стресна.
–  седиш си там, както обикновено – каза недоволно свекърва ѝ.
Анна продължи да говори. Тя се опитваше да не обръща внимание на свекърва си.
– “Продължаваш да говориш и да говориш, трябваше да сготвиш на сина ми нещо за ядене”, продължаваше да се кара свекърва ѝ.

– “Тихо” – продължи да говори Анна   .
– “Погледни я! Добре де!” Жената излезе навън.
Анна довърши разговора и след това издиша тежко. Беше толкова уморена от всичко това.
Миналата година Анна и съпругът ѝ най-накрая изплатиха ипотеката си. Апартаментът беше едностаен, но разполагаше с просторна кухня и балкон. Най-накрая двойката можеше да помисли за деца.
Анна работеше от вкъщи, но съпругът ѝ знаеше, че това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Но свекърва ѝ не мислеше така.

Родителите на Робърт живееха в провинцията и младите хора не можеха да ги посещават толкова често. Освен това съседът им планирал да се разшири и отдавна ги убеждавал да продадат къщата си. По-късно се оказало, че в съседство с този на Робърт се продава апартамент. Свекървата, която била категорично против да живее в града, веднага променила решението си и продала къщата. Бащата на Робърт все още работел, но майка му току-що се била пенсионирала. Тя скучаеше сама в селото, а тук Анна беше до нея.
Това, което свекървата не осъзнаваше, беше, че снаха ѝ по цял ден работи по телефона, а не само чати или сърфира в интернет. Тя има задължения, които трябва да изпълнява през целия ден    .

Затова всяка сутрин, веднага щом съпругът ѝ излезеше от вратата, свекървата се появяваше в дома на снаха си. Отначало Анна се опита да обясни, дори Робърт се опита. Но напразно. Минали няколко дни и свекървата отново застанала пред вратата на сина и снаха си.
Един ден младите хора решили да не отварят вратата. Така че Анна трябваше да работи до звука на звънеца на вратата. Тогава свекървата извиквала, че ще извика полиция, и едва тогава Анна отваряла вратата.
Робърт и Анна дори не знаеха как да се отърват от постоянната натрапчивост на майка си, но това не можеше да продължава. Един ден свекървата дори се обидила, но това продължило само един ден.

На следващия ден тя отново се появи със своите съвети и дълги разговори.
– “Не мога да издържам повече – каза веднъж Анна на съпруга си, – тя не се вслушва в твоите думи, камо ли в моите.
– Аз разбирам прекрасно. Но вече не знам какво да правя. Изборът на родителите ми беше да продадат къщата и да купят апартамент. Как бих могла да го предотвратя? Ами ако намерим нещо, с което мама да се занимава?
– Какво? Вече разгледах всичко.
Между двойката настъпи мълчание.

– “Колко имаме спестявания?” – внезапно попита Робърт.
– Нека да погледнем. Защо?” – попита Анна.
– “В момента живеем в едностаен апартамент, а когато имаме дете, ще ни трябва повече пространство. Не трябва ли да си вземем по-голям апартамент?
– По-голям? На друго място?
– Да. Защо да чакаме?
– Не може да бъде.” Анна се хвърли в прегръдките на съпруга си с викове на радост.
На следващия ден жената се суетеше из апартамента, като дори не се дразнеше от поредното посещение на свекърва си.
Две седмици по-късно двойката зашемети родителите си с новината за преместването.

– “Какво имаш предвид?” – свекървата седна на стола си.
– “Добре сте се справили, деца! Къде ще спят внуците ни? Точно така!” – каза бащата на Робърт.
– Мамо, айде стига. Ние ще живеем в друг квартал, дори не в друг град. Не се обиждай. Тук има много съседи на твоята възраст. И ние ще ти идваме на гости!” – побърза да успокои тъща си синът.

Колкото и да е странно, свекървата веднага си намерила приятели в сградата. И младите хора започнали нов етап в живота си.

Rate article
– “Колко можеш да говориш? По-добре сготви за сина ми!” Свекърва й никога не пропускаше възможност да посегне на сърцето на Анна.