Кой? Мързелив и дебел? Защо ви е нужен такъв? Вече имате идеалното семейство. Не искахте ли точно това?

Мъжът има трима сина, две дъщери и любяща съпруга. Смехът на децата не спира в къщата. Съпругата му винаги е весела. Изглежда, какво друго е необходимо за щастието?

Но изведнъж той забелязва, че жена му е станала мързелива. Онзи ден забравила да изпере ризата му, по-рано не свършила цялата работа в градината. И напълняла. Привлекателните ѝ форми останали някъде в миналото.

Мъжът не мислил дълго и решил, че има нужда от помощ. Отишъл при мъдрия човек.

– Значи казваш, че жената не е изпирала ризата си и картофите не са имали време да се сгушат? Може би й е омръзнало от всички вас, защото вие сте шестима, а тя е сама. Някой помага ли ѝ?” – Мъдрецът погледна мъжа втренчено.

– Не, не й помага. Домакинските задължения са само на нея. Аз имам своя работа, а децата ходят на училище, учат. В същото време жена ми е вкъщи и няма време за нищо. А децата не искат да слушат никого! Те се шляят и вдигат шум. Тя стана мързелива и дори напълня!

– Оздравяла ли е? А ти се опитваш да родиш пет деца и да останеш във форма!” – упрекна го мъдрецът.

– Разбирам това, но може би тя трябва да се подложи на диета. Нека да яде малко по-малко. Искам да имам идеално семейство. За тази цел ми трябва трудолюбива и красива съпруга.

– Добре. Можеш да се прибереш вкъщи. Желанието ти ще бъде изпълнено. Ще се сдобиеш с трудолюбивата си красавица – казал мрачният мъдрец.

Старецът не лъжеше. Когато мъжът се прибрал вкъщи, видял там едно красиво младо момиче. Тя се усмихвала като жена му, но в тази усмивка нямало никаква топлина.

– Коя си ти? – попитал мъжът.

– Новата ти съпруга! Не стойте там, а влезте, вече съм приготвил вечерята – казал непознатият с усмивка.

“Никога не съм си и помислял, че ще се сдобия с такова красиво момиче! Какъв щастливец съм!” – радваше се мислено мъжът.

Докато мъжът седеше на масата, момичето не се спря нито за миг. Тя вършела всички домакински задължения: чистене, пране, готвене. И когато цялата домакинска работа била свършена, тя отишла в градината.

“Къщата е толкова тиха. Къде са децата?” – помислил си уплашеният съпруг. Той изтича в стаята и се успокои. Децата седяха на масата и мълчаливо си пишеха домашните. Той не можеше да повярва на очите си. “Най-накрая си имам идеална съпруга!”. Жената се върнала след няколко часа. Работата в градината беше свършена. Сега тя седеше мълчаливо в къщата с усмивка на лицето. Мъжът започнал да се дразни от тишината, която царяла наоколо.

– Защо не си поиграете на някакви игри? – попитал бащата на децата.

– Не можем да тичаме из къщата. Това не е добре възпитано, а ние сме добре възпитани и послушни”. – отговори най-големият син.

Децата лежаха в леглата си и гледаха в една и съща посока. Мъжът започна да се чувства неудобно.

– “Защо не говорите с мен?” – мъжът отново се оплака.

– Аз съм трудолюбива съпруга. Единственото, което ме интересува, е домашните задължения да бъдат свършени навреме.

– А какво стана с децата? Защо вече не се смеят и не се радват?

– Защото аз поех тяхното възпитание. Вече са учтиви – каза жената с напрегната усмивка.

Мълчанието започна да притиска главата на мъжа. Започна да го боли глава.

– Хайде да си лягаме! – заповяда мъжът.

“Може би една нова красавица ще може да ме изненада в леглото”. Жената легна до него и ѝ беше студено. Мъжът докосна ръката ѝ и усети, че е ледена. Мъжът се уви в одеялото и се обърна настрани от жена си. Щом слънцето изгряло на небето, той веднага изтичал при мъдреца.

– Умолявам те, върни ми старата жена! – мъжът все още крещял на вратата.

– Коя? Тази, която е мързелива и грозна? Защо ти е нужна тя? – попита изненадано старецът. – Имаш идеалното семейство, което толкова много си искал.

– Разбрах, че искам да си върна жена си! Искам децата ми да си играят и да тичат из къщата! Ти трябва да ми помогнеш!

– Но бившата ми съпруга нямаше време да върши цялата домакинска работа…

– Това е нормално! Ще й помагам, а и на децата – обеща мъжът.

– А нейната фигура?

– Нека се възстановява колкото си иска! Тя все още е най-скъпата ми!” – каза мъжът със сълзи в очите.

– Добре, значи. Нека бъде така. Върни се у дома и не забравяй, че хубавите неща не се търсят!

Мъжът побърза да се прибере у дома. Още щом отворил входната врата, чул весели гласове и искрен смях. Жената излязла от стаята. Тя беше весела, както винаги. След вечерята жената отишла в градината.

– Къде отиваш? Остани с мен! – казал съпругът уплашено.

– Веднага ще се върна. Искам да набера краставици…

– Чакай, ще дойда с теб! Деца, елате да помогнете на майка си.

Децата измислиха нова игра в градината. Те се надпреварваха едно с друго да берат краставици. Те се забавляваха и се смееха от сърце. Приключиха за двадесет минути. “Сега имам едно наистина щастливо семейство” – помислил си мъжът и прегърнал жена си.

 

Rate article
Кой? Мързелив и дебел? Защо ви е нужен такъв? Вече имате идеалното семейство. Не искахте ли точно това?