-Кой меси тесто по този начин? Добавете брашно, добавете брашно. – О, Лора, мързелувала си в града – измърмори Гуен, като гледаше как съпругата на сина ѝ сглобява тестото.

-Кой меси тестото по този начин? Добавете брашно, добавете брашно. О, Лора, толкова си мързелива в града, че дори не можеш да замесиш нормално тесто за питка. Ако ръцете ми можеха да се огъват, нямаше да те допусна до брашното. Такива са времената, жените са забравили как се пече хляб. Свикнали са с магазина. А какво хубаво има в него? Той дори не мирише на хляб. Трева, трева. Случваше се, че когато се съберем да печем хляб, цялото село го усещаше – мърмореше Гуен, като гледаше как жената на сина ѝ слага тестото.

-Михаил, на какво те е научил баща ти? Трябва да го забодеш с възелчетата надолу. На него му е пораснал коремът, потта се лее. Нараснал му е коремът, потта се лее надолу. А той е разцепил само пет парчета дърво. Баща ти е цепел дърва по този начин, когато е играл. Брадвата просто летеше. А ти си седял на задниците си в столовете, че си забравил как се работи с ръце, – седнала на пейката, Гуен смъмряше сина си.

Последният, избърсвайки потта, се счупи: “Мамо, не прекалявай. Сега ще ти хвърля дървата за огрев, а ти сам ще си ги нарежеш

Гуен веднага разбра: “Не, сине. Аз просто мрънкам като стар човек. Добре си направил, толкова тънко си нарязал, че ще е лесно да го вкараш в къщата. И под носа си промърмори: – Ще горят като кибрит, никаква топлина.

Синът попита: – Какво каза, мамо?

Тя се подпря на една пръчка и се изправи: “Отивам да видя как внучката ми работи в градината.

Майкъл само поклати глава, тук е неспокоен.

– “Ами как се дърпа трева? Дърпаш я заедно с лука. И тогава тя няма да расте, ще отиде в стрелката. А какво направихте с морковите? Боже мой, ти си го изтръгнал целия. Тереза, кажи ми честно, имаш ли лошо зрение? Защо не носиш очила? Сто процента? Какво, по дяволите, си направила? Не си плевила нито веднъж? На твоите години почиствах нивите от трева. А ти не можеш да оплевиш дори малка градинка. Младите хора вече ги няма. Как ще живеете, ако, не дай си Боже, настъпи глад? Няма ли да дойде? Защо не? От какво ще си направят храна? От молекули? Уф… Дори тогава щяха да я направят от тор. Това е по-здравословно – засмя се тя с беззъба уста.

“Какво да правим с нея?” – “Не, не. Майкъл попита тихо съпругата и дъщеря си, докато Гуен лежеше да си почива. Тя няма сили, но засажда градината. Не е съгласна да отиде в града, казва, че там ще умре. Тук, казва тя, съм се родил и тук ще лежа – оплака се той.

Лора също прошепна: “Е, не можем да я завлечем там. Да останем тук, ще намерим някого. Ще платим пари, нека той да помогне.

Само Тереза мълчеше.

– А ти, дъще моя, защо мълчиш? Не е ли тя собствената ти баба?” Майкъл попита.

Тя отговори замислено: – Мисля. Когато и двамата остареете, безпомощни, ще наема медицинска сестра и за вас. Защо? Удобно е. Изглежда, че не искаш да помагаш, но и не забравяш. За какво мърмори баба? Много й липсваш. Ние идваме рядко, а тя има нужда да ни вижда по-често. За да почувства, че я обичаме. Мило мрънкащо момиче. Ще ти кажа какво. Ще си взема творчески отпуск и ще живея с нея – предложи Тереза.

Родителите махнаха с ръка: “Няма как! Ще пропуснеш една година, а после няма да наваксаш. Да се уговорим, да ходим всеки уикенд и да не се измъкваме с оправдания, Лаура те засяга. Колко още й остава на този свят, нека усети нашата грижа. Старостта ни не е далеч, нали, дъще. А сега Лора, извади питката, ще обядваме. Само трябва да събудим майка ти – каза Майкъл.

Но Гуен нямаше нужда да бъде събуждана. Тя чу целия разговор и тихо заплака. Както казваше внучката ѝ, тя беше сладко плачещо дете. Същото чувство изпитала и когато малкият Майкъл се обадил на майка ѝ за първи път. Какво щастие, че тя има такова семейство. Грижа. Но трябва да намекнем на Майкъл, че тя няма нищо против да има помощник. Тя пътува често, трябват ѝ толкова много пари. И тя има предвид една жена – Лиза. Тя има много деца, трябват ѝ пари. Тя не трябва да бъде в тежест на семейството си. Те идват, не забравят и аз съм им благодарна за това.

 

Rate article
-Кой меси тесто по този начин? Добавете брашно, добавете брашно. – О, Лора, мързелувала си в града – измърмори Гуен, като гледаше как съпругата на сина ѝ сглобява тестото.