Когато се приближих до вратата на къщата, останах зашеметен, защото от отворения прозорец чух родителите ми да се карат. Баща ми крещеше, че напуска майка ми.

От дете, гледайки родителите си, исках да бъда като тях и да имам щастливо семейство като тях. Родителите ми можеха да се използват за заснемане на филми за здравословни взаимоотношения, защото никой от тях никога не е обиждал никого, винаги са се подкрепяли и никога не са се карали. И двамата работеха и печелеха добри пари, така че можеха да спестят нещо за мен, за бъдещето.

Имах чудесен пример, затова избрах най-добрия съпруг за себе си. Сега съм на 30 години, имам 5-годишен син и живея отделно от родителите си, като ги посещавам само през уикендите.

Една съботна сутрин съпругът ми беше извикан на работа, така че със сина ми отидохме сами на гости на баба и дядо.

Когато се приближих до вратата на къщата, останах зашеметена, защото през отворения прозорец чух как родителите ми се карат яростно. Бащата крещеше, че напуска майка си. Помолих сина си да си играе с котките навън, а аз отидох в кухнята, където майка ми седеше и плачеше, опитвайки се да го спре.

Успокоих майката и изпратих внука си при нея, той определено щеше да я развесели, а аз отидох да говоря с баща ми, защото не можех да повярвам, че това може да се случи.

Той отговори кратко и лаконично, като каза, че му е омръзнало постоянно да бъде любезен и удобен за нас, че е стар и че иска да живее за себе си.

Половин час по-късно майка ми се опомни и се върна в къщата: “Ако сте решили да напуснете, тогава си съберете нещата и си потърсете ново място за живеене. Аз няма да оставя нашата къща и всичко, което сме придобили в нея!”. Таткото прие това спокойно, не искаше шумна делба на имуществото, затова започна да наема малък едностаен апартамент и се опита да живее “на воля”. ” Честно казано, опитът на баща ми беше неуспешен – не умееше да готви добре, нямаше много пари, не можеше да си намери жена, защото на тази възраст всички искаха да отидат да живеят с мъж, а не той да идва при тях, а той не се стараеше много да си намери някоя. Вече не можех да разбера действията на баща ми, но си мълчах.

Винаги празнувахме рождения ден на сина ми в къщата на родителите ми, дори родителите на съпруга ми идваха, и тази година щеше да бъде същото, затова седмица преди това реших да посетя баща си. Малкият му апартамент беше истинска бъркотия, да не говорим за преварените яйца и сандвичите, които ядеше на всяко хранене.

– “Татко, гледам всичко това и не мога да разбера защо си напуснал мама. Какво не беше наред с теб?

– Знаеш ли, дъще, аз самият не знам. Съжалих за това още същия ден, но в онзи момент бях объркан или нещо такова…

– Така че защо не се извиниш тогава или поне сега? На нея също й липсваш и съм сигурна, че бихте могли да възстановите всичко.

Когато отидохме в дома на майка ми за празника, взех баща ми с любимите бели лалета на майка ми. Мама едва успя да скрие усмивката си, когато видя татко, а когато чу, че той съжалява за решението си и иска да се върне, съвсем разцъфна и му каза да премести всичките си вещи утре.

След като баща ми се върна, родителите ми, като млади влюбени, ходеха в парка, по кафенета, пътуваха и не искаха да се разделят нито за миг. Очевидно имаха нужда да се разделят за известно време, за да осъзнаят стойността един на друг.

 

Rate article
Когато се приближих до вратата на къщата, останах зашеметен, защото от отворения прозорец чух родителите ми да се карат. Баща ми крещеше, че напуска майка ми.