– Когато не се прибирам от работа, ти винаги си лежиш! Може би бихте могли поне да нахраните съпруга си? Толкова ли е трудно да станеш и да направиш нещо?

Откакто Макс започна да работи на новата си работа, всяка седмица ходеше на риболов с приятелите си, сякаш имаше нужда да се отпусне след толкова тежка работа. Ребека също никога не седеше на едно място. А един уикенд, когато Макс се прибра вкъщи, намери жена си в леглото, а не в кухнята, както обикновено.

Работата е там, че Ребека има толкова много неща за вършене през делничните дни, а през уикендите се старае да приготвя колкото се може повече храна предварително, но този път просто си лежеше в спалнята пред телевизора. Хладилникът беше празен, апартаментът не беше почистен.

– “Когато не се прибирам от работа, ти просто лежиш там през цялото време! Може би поне си нахранила съпруга си? Толкова ли е трудно да станеш и да направиш нещо?” Прозвуча заповедническият глас на Макс.

– “Не ти е трудно, затова днес стани и сготви нещо.
През целия ден Ребека имаше ужасно главоболие и едва се надигаше от леглото, с удоволствие би закусила, но нямаше сили да сготви нищо. И тогава Макс се ядоса и започна да крещи на целия апартамент.

– “Кажи ми, защо ми е нужна жена, която дори не може да ми сготви? Аз се прибрах уморен, а ти цял ден се излежаваш?

Ребека едва се изправи и отиде в спалнята. Разгневеният съпруг продължаваше да я тормози, но сега тя чуваше виковете му по-слабо. Това, което най-много я разочарова, беше, че той дори не я попита какво й е, а просто започна да спори.

На следващия ден тя се почувствала по-добре, но мислите ѝ не я напускали. Не можеше да разбере как е живяла с мъж, който изобщо не я е ценял. Мислите и спомените се наслагваха. Тя дори се беше събуждала по-рано, за да му приготви обяд и закуска в блока, а той не го оценяваше, сякаш така трябваше да бъде.

На следващата сутрин тя се събуди дори по-късно от съпруга си, който седеше и пиеше кафе, без дори да си направи труда да си приготви закуска.

– Знаеш ли, помислих си, ти наистина нямаш нужда от такава съпруга, а и аз нямам нужда от такъв съпруг. Синът ни вече е възрастен, живее свой собствен живот и е време да продължим напред. Да сменим този апартамент за два и да се изнесем. Вчера се чувствах толкова зле и те чаках като спасение, а ти дори не попита какво ми е… Но защо да говорим за това, ако скоро ще бъдем непознати?

Макс не можеше да повярва на ушите си, започна да разубеждава жена си, да ѝ обещава, че няма да го направи отново и ще бъде по-внимателен, но тя го гледаше като чужд. Дали тези разговори щяха да помогнат, ако той не беше до нея в момент на нужда?

 

 

Rate article
– Когато не се прибирам от работа, ти винаги си лежиш! Може би бихте могли поне да нахраните съпруга си? Толкова ли е трудно да станеш и да направиш нещо?