Когато казах на родителите си, че няма да плащам за образованието на сестра си, те ми казаха.

Помагайте на хората и после ще бъдете виновни. Често съм чувал това от познати, но никога не съм мислил, че ще се отнася за мен и за това да помагам на семейството си…

Когато си помисля за тази ситуация, ме облива студена пот. Никога не съм мислила, че от любима и скъпа дъщеря ще се превърна в безполезен човек само защото съм спряла да давам пари.

Печелех много, но така се случи, че родителите ми не печелеха много, затова предложих на сестра ми да платя образованието ѝ в мечтаната професия, така че през следващите 5 години продължих да живея със семейството си и да спестявам пари за собствен дом. Може би можех да се изнеса и по-рано, но винаги имаше някакви неочаквани разходи – или колата на баща ми трябваше да се ремонтира, или кухнята да се обнови, или сестра ми да си купи лаптоп, или нещо друго.

След шест месеца сестра ми ще се дипломира с магистърска степен, вече си е намерила работа и като цяло животът ѝ върви добре, бавно, но сигурно. А аз най-накрая успях да спестя достатъчно пари за първоначална вноска за апартамент и го купих на разсрочено плащане.

Поканих родителите и сестра си на гости и да разгледат апартамента, където реших да направя важно съобщение.

– Оттук нататък ще живея отделно от вас, но това не означава, че ще спра да ви помагам или да ви идвам на гости, но сега страната преживява труден период, заплатата ми малко намаля, защото доларът поскъпна, и сега няма да мога да плащам за обучението си, защото ми трябват пари, за да платя заема за апартамента.

– “Знаех си, че си егоист!” – изкрещя ми сестра ми, – “Мислиш ли, че си купил апартамент и сега си над нас? Ами всичките ти обещания? Ти обещаваше да платиш за всичко!

– Но все още ти остават шест месеца, печелиш пари, можеш да платиш сам сега или да оставиш родителите си да ти помогнат. От години чакам да започна най-сетне да живея на собствено място и през цялото време ти помагах.

Тогава майка ми се включи в спора и започна да казва, че и те няма да помогнат на сестра си, защото времената са ужасни и трябва да спестят пари. Означава ли това, че аз не трябва да помагам? Че тези времена са прекрасни за мен?

Празникът ми приключи, когато всички ме нарекоха егоистка и се прибраха вкъщи, а аз седях сама на масата и плачех.

Смятате ли, че жената е постъпила правилно, като е купила апартамент, вместо да плати за последния семестър от обучението на сестра си?

 

Rate article
Когато казах на родителите си, че няма да плащам за образованието на сестра си, те ми казаха.