– Кога ще се приберете у дома? – Ще отида при теб завинаги. Няма ли да се грижиш за мен?

– Кога ще се приберете у дома? – Ще отида при теб завинаги. Няма ли да се грижиш за мен?

Запознахме се случайно в планината, когато бяхме на почивка. Само от учтивост я попитах за децата. Веднага ми стана ясно, че нещо не е наред, защото й беше много трудно да отговори. Децата ѝ отдавна бяха изчезнали, дъщеря ѝ беше лекар, а синът ѝ – геолог.

– Аз съм на повече от седемдесет години, а все още нямам внуци – извика Нели.

Дъщеря ѝ, беше красива и нежна и добре осъзнаваше красотата си. Родителите ѝ бяха учители. В училище момичето винаги имало главни роли, било водещо на празниците, ръководител на класа. Толкова се увличаше по актьорството, че замина за столицата, за да влезе в университета, но не успя да вземе изпитите. След това работила една година в едно училище, а после изненадала всички: от първия опит влязла в медицинския факултет. Сега работи в частна клиника, има апартамент и къща в провинцията.

– Но няма щастие”, обобщава Нели. – Била е омъжена два пъти: единият е бил по-възрастен от нея и е злоупотребявал, тя е избягала от него. Вторият е бил по-млад мъж, който сам е избягал от нея. Скоро ще навърши 50 години и няма деца. А и кой се нуждае от недвижимите ѝ имоти?

Нарекла е сина си на името на баща си. Той е под 60 години и е свободен. Постоянно е на път, постоянно е в експедиции и научна работа… Има къща там, но я посещава много рядко.

– Ако не бяха мобилните телефони и интернет, никой не знае кога щеше да вижда децата си. Затова те допринесоха и ми подариха тази почивка в санаториум. Живея сама, така че поне малко да погледна хората. Сега вече знам защо децата ми живеят по този начин”, плаче Нели.

Самата Нели е израснала в прегръдките на леля, която нямала собствени деца. Тя била над 30-годишна, затова изпълзяла при сестра си и я помолила на колене: “Смили се над мен, дай ми Нели. Майката на Нели имала още четири деца освен нея. Тя се дърпала за всички тях. Ето защо тя не мигнала с око, а просто казала: “Вземи я!” Нели живееше с леля си, която ѝ отказваше всичко. И рокли, и кукли, и сладкиши. Тя все още работеше като счетоводител, но това беше различно.

Времето минаваше, Нели завърши училище и се дипломира в Педагогическия университет. Омъжила се и имала свои деца. Отначало все още посещавала леля си, но после съвсем забравила за нея, заради семейни проблеми, работа, разстояние… На стари години леля й сама дошла да посети Нели. Тя едва успяла да повлече куфара си и паднала в къщата, много слаба, изтощена и стара. Това не се харесало много на съпруга на Нели, а и на самата Нели.

– Кога ще се приберете у дома?

– Прибирам се у дома за постоянно. Няма ли да се грижиш за мен?

– Ами, виждате ли, имам деца, съпруг… Нещастна ли сте вкъщи? – В същия ден леля ѝ си събрала нещата и си тръгнала със сълзи на очи, оставяйки я на стари години да се грижи за децата ви по същия начин!

Месец по-късно Нели получила телеграма: щом леля ѝ пристигнала, тя веднага легнала и повече не станала. И само десетилетия след смъртта на леля си Нели си спомнила: тя имала деца, но никой не се грижел за тях.

Rate article
– Кога ще се приберете у дома? – Ще отида при теб завинаги. Няма ли да се грижиш за мен?