“Къде са месото и картофите? Яжте сами тези салати”: казаха роднините на новогодишната трапеза

Случи се така, че миналата година свекърва ми ни дойде на гости в навечерието на Нова година. Една семейна двойка с пораснал син. Дойдоха сутринта, поседяха известно време, отказаха закуска. Оставиха вещите си и отидоха да се видят с други роднини. Въпреки това казаха, че ще празнуват при нас.

По цял ден робувам в кухнята. Опитвам се да сготвя за скъпите гости. Не искам да се срамувам пред роднините си. В противен случай те ще разкажат на цялото село колко лошо са били обслужени.

Приготвям салати, не обикновени, но вкусни, за да зарадвам гостите си. Със скариди, скъпа червена риба и червен хайвер. Не мога да се зарадвам, защото рядко приготвям такива изискани ястия, дори по празници. Но за моите роднини, особено за Нова година, това не е жалко.

Направих девет различни салати, без да броя различните предястия и канапета. Направих и голямо блюдо със сирене и месо. Изпекох на скара няколко зеленчука и пилешко месо. И мисля, че гостите ще бъдат изненадани от толкова вкусни ястия. Исках да ги нахраня с нещо особено вкусно, така че дълго да си спомнят за пътуването при роднините си.

Беше вече осем часа вечерта. Със съпруга ми започнахме да се притесняваме, че те няма да дойдат при нас и ще отседнат при някои други роднини. Обадихме им се, за да разберем дали да ги чакаме, или не.

Роднините пристигнаха уморени около 9:00 часа. Докато те се къпеха и почистваха, аз в това време подреждах празничната трапеза. Масата се оказа наистина шикозна. Гостите със сигурност щяха да са доволни.

Извиках всички на масата. Роднините заеха местата си и нека да разгледаме масата.

Казах им да не се срамуват и да си похапват от всичко, което искат. Попитах ги какво да сложат. Салата, риба, хайвер? Топлото ястие ще бъде готово скоро. Помогнете си сами.

Те слагат по една лъжица салата. Седят и дъвчат, а лицата им са много недоволни. И вие виждате, че настроението не е новогодишно. Отначало си помислих, че са уморени, защото цял ден са прекарали на гости на роднини.

– Какво е това? – попитах.

А главата на семейството им отговаря:

– С какво ни лекувате, госпожо? Дойдохме да ви посетим. И какво сте приготвили? Гладни сме. Цял ден сме били на крака и почти нищо не сме яли. Къде е месото, къде са картофите? За какво ни дадохте салатите си? Ако знаехме, щяхме да си донесем собствена храна. Можете да ядете собствените си салати. На масата на гостите трябва да има по-вкусни ястия, а не това. Все пак е новогодишна нощ!

След думите му празничното ми настроение мигновено изчезна. и тихо казах това на семейството си:

– че гостите са скъпи. Не харесват ли салатите ми, тогава си тръгват. Цял ден се опитвам да ви нахраня по-вкусно, а вие сервирате картофи! Не ви ли стигаха във вашето село? Тогава довиждане! И не забравяйте да разкажете на цялото село как съм ви оставил гладни!

Започнаха да се възмущават, къде да ходят и така нататък. Но бързо си събрали нещата и отишли при други роднини. Нека там да ядат картофи с месо!

Rate article
“Къде са месото и картофите? Яжте сами тези салати”: казаха роднините на новогодишната трапеза