– Къде е моят мед?” Робърт изкрещя от кухнята, така че съседите да го чуят: “Кой го изяде? В събота мъжът помолил жена си за закуска да му приготви любимите палачинки с мед.

Неделната сутрин започнала по особен начин – с кавга!

– “Къде е моят мед?” Робърт изкрещял от кухнята така, че съседите да го чуят    .

В събота мъжът помолил жена си за любимите си палачинки с мед за закуска. Разбира се, съпругата обичала мъжа си, затова не можела да му откаже такава радост. Тя нарочно се събудила рано и побързала да започне да готви.

Но когато съпругът, дъщерята и свекървата се събудили и седнали на вкусната закуска, установили, че бурканът с мед на рафта е празен.

– “Как да го изям?” – отговорила тя. Робърт попитал, сякаш нямал друга възможност, освен да остане гладен    .

– “Скъпи, имаме още малко сладко, може би искаш да опиташ с него?

– с какво сладко? Може би ще ми предложиш някакви палачинки с кондензирано мляко? Тогава не бъди алчен и вземи малко бекон и хляб! Това ще е вкусно! Къде другаде щях да опитам това, ако не вкъщи? Нямам нужда от кондензирано мляко и конфитюр!” Мъжът замълча за момент, а след това продължи с още по-силен и обиден тон: “Реших поне веднъж годишно да се глезя с палачинки с мед, ама не успях! Целият ми живот е пълна катастрофа!

След толкова дълъг монолог мъжът се обърна и започна да гледа трагично през прозореца, докато майка му се опитваше да го успокои с нежен поглед, а обърканата му съпруга продължаваше да повтаря: “Къде може да е отишъл?” Тя не можела да предположи, че виновникът за развалената закуска е нейната свекърва! В продължение на една седмица тя бавно консумирала мед и един ден бурканът бил празен, затова го измила и го върнала обратно, сякаш нищо не се е случило.

Защо свекървата решила да си замълчи за това, което е направила? При други обстоятелства тя лесно би си признала, но тук, при толкова разстроени син и снаха, по някаква причина се е страхувала. Не осъзнавала, че езикът ѝ говори коварно: “Може би нашата Мария е била тази, която е яла мед, когато никой не е гледал?”

Докато казваше това, бабата осъзна, че обвинява едно невинно момиче, и почувства убождане от срам, когато забеляза, че Робърт и съпругата му гледат строго към Мария.

– “Мамо, не съм яла мед, обещавам!” Мария отговори обидено.

– “Кой друг би могъл да го изяде?” – чу тя отново гласа на свекърва си. Тя осъзна, че сега трябва да продължи да “огъва линията докрай”, и в ума си се извиняваше на внучката си, обещавайки, че ще ѝ купи каквото поиска!

Мария не можа да се сдържи и се разплака под натиска на възрастните, а след това баща ѝ престана да се сърди.

– “Дъще, не плачи, всичко е наред, ти си яла, на всички се случва!

– Но сега няма да имаш какво да ядеш!

– Не се притеснявай, мама ще донесе малко сладко и всички ще хапнем вкусна храна!

След закуската свекървата отишла при внучката си, за да проведат сериозен разговор за това, че скоро тя ще има точно тази кукла, за която е мечтала.

– “Бабо, наистина ли си мислиш, че сега ще ми платиш само с една кукла? Цяла седмица те гледах как ядеш мед и не те издадох. Това е много по-сериозен въпрос.

– Тогава защо не им каза истината на масата?

– Защо да разкривам тайната на баба ми? Аз не съм предател!

– О, ти си моето цвете… – свекърва й Мария искаше да я похвали още, но тя я спря.

– “Достатъчно, бабо, трябва да покажа на родителите си, че се срамувам, така че иди в стаята си, а аз ще помисля какво искам да получа от теб като подарък! Ще си поговорим довечера!

Свекървата въздъхна щастливо и облекчено и отиде в стаята си, за да вземе тайника и да преброи всичко!

 

Rate article
– Къде е моят мед?” Робърт изкрещя от кухнята, така че съседите да го чуят: “Кой го изяде? В събота мъжът помолил жена си за закуска да му приготви любимите палачинки с мед.