– Какво ви интересува къде ще вечеря баба ми? “Не си бъркай носа в моите работи!” – изсумтя младият мъж.

Живеех в малък град в частна къща, която принадлежеше на майка ми. Не познавах баща си, защото той ни напусна, преди да се родя. Напуснах дома само за да уча в Педагогическия университет и после се върнах.

Започнах да работя в училището, приятелите ми бяха там, затова ми харесваше да живея вкъщи. По същото време някои от съучениците ми, сред които и Макс, се върнаха с мен у дома, влюбихме се и започнахме да се срещаме, а година по-късно разбрах, че съм бременна. По онова време не можех да си представя, че вместо да ми предложи брак, той ще избяга от страната, а родителите му ще откажат да ми кажат къде е.

Тогава в семейството ни се появи ново попълнение – дъщеря ми. Сега тримата прекарвахме цялото си време заедно – гледахме филми, ходехме на пикници, играехме настолни игри и развивахме дъщеря си.

Когато дъщеря ми беше на 4 години, майка ми почина. Това беше истински удар за мен, тя беше най-скъпият човек за мен. Преживях загубата ѝ болезнено и дълго време.

След известно време една млада двойка с баба се премести да живее отсреща. Младите хора не искаха да поддържат връзка с мен, но бабата беше много щастлива да прекарва време с мен и дъщеря си, затова често я канехме на чай и слушахме внимателно всяка история.

Стана традиция тримата да вечеряме заедно в петък, затова когато баба не се появи две седмици поред, с дъщеря ми се уплашихме, че може да се е случило нещо, и отидох в дома на младите съседи. Не си измислих причини за пристигането си, а направо се заех с работата.

– “Баба ми трябваше да дойде на вечеря тази вечер, но това не се случи, добре ли е?

– Каква е твоята работа къде ще вечеря баба ми? “Не си бъркай носа в моите работи!” – изсумтя срещу мен младият мъж.

Не се върнах вкъщи, но казах на дъщеря си, че баба ми просто е уморена и ще ни посети следващия път. Поставих си цел – да разбера къде е баба ми и да я върна.

същата вечер се обадих на една приятелка, която работеше като медицинска сестра, и я помолих да провери данните, за да види дали баба ми е приета в болницата. Тя отговори без база данни, че да, тя е много мила старица, но никой не я е посетил през двете седмици, в които е била там, а семейството ѝ дори не е оставило пари за лекарства, така че тя все още получава хапчета, осигурени от държавата, но те няма да ѝ помогнат.

На сутринта с дъщеря ми отидохме да посетим старицата и ѝ занесохме вкусен обяд, плодове и подаръци. Когато старата дама ни видя на входа на отделението, тя се разплака от радост, не можеше да повярва, че някой има нужда от нея. След изпращането отидохме при лекаря ѝ, който ни обясни от какви лекарства се нуждае и че ще има нужда от грижи след това, а семейството ѝ даде да се разбере, че не им пука за старицата.

След като се сбогувах с баба, заведох дъщеря си на училище и отидох при съседите, за да им кажа какво мисля за тях, а те само ми отвърнаха, че ако искаме баба, можем да си я вземем, защото те изобщо не се интересуват от нея    .

Разбира се, поговорихме с дъщеря ни и решихме, че ще вземем баба да живее при нас. Съседите се преместиха в друг град, така че не знам какво е станало с тях по-късно, но много се радвам, че ни подариха баба, тя прави живота ни с дъщеря ми особено топъл и весел. Тя се превърна в наш мъдър съветник и опора. Все още сме благодарни на съдбата, че ни дари с този лъч топлина   .

 

Rate article
– Какво ви интересува къде ще вечеря баба ми? “Не си бъркай носа в моите работи!” – изсумтя младият мъж.