– Какво искаш от мен? Обещах ли да се оженя? Не искам нито теб, нито това дете!

– Какво искаш от мен? Обещах ли да се оженя? Не искам нито теб, нито това дете! Сигурно ти е писнало от това и си решила да го хвърлиш върху мен – изкрещя Виктор на Сандра.

Тя не можеше да повярва на ушите си. Как мъжът, когото обичаше, се беше превърнал в такова чудовище? Кога се беше случило това? Беше ѝ се клел в любов и я носеше на ръце, а сега стоеше там като непознат.

Тя плака една-две седмици и после се опомни. Вече беше на 35 години, затова реши да има дете, въпреки обстоятелствата. Не беше имала възможност да открие щастието си като жена, така че поне щеше да изпита радостта от майчинството.

Тя родила здраво и спокойно момиченце. Мария не създаваше проблеми на майка си, сякаш ѝ благодареше за спасения живот. Сандра се грижела добре за дъщеря си, но не изпитвала особена привързаност към нея. Не я утешавала, не си играела с нея, просто автоматично я хранела и обличала. Явно не е имала майчински инстинкт.

Когато дъщеря ѝ била на 7 години, в живота на Сандра се появил един мъж. Всички селяни я осъдили, че го е довела вкъщи. Той бил новодошъл, затова всички се нахвърлили върху него и започнали да разпространяват слухове. Но Сандра не слушала никого, защото знаела, че това е последният ѝ шанс да бъде обичана и да почувства щастие.

Скоро злите езици утихнаха. Мълчаливият Дейвид се оказа майстор. Той поправил покрива, построил ограда и направил други ремонти на къщата. Помагал и на съседите си – на някои с пари, на други с храна. Изобщо веднага се забелязало, че са се появили мъжествени ръце.

Освен това Давид се отнасял добре с Мария. Той дори построил люлка за доведената си дъщеря, за която мечтаели всички деца в селото. Сандра стана по-привързана. Тя можеше да прегръща и целува дъщеря си. Всичко вървяло възможно най-добре.

Дейвид не се срамуваше от домакинските си задължения. Тъй като Сандра тръгваше рано сутрин на работа, той приготвяше закуска за Мария и се грижеше за вечерята. А какви сладкиши печеше той! Той също така научи Мария как да прави торти. Никой не би си помислил, че в този тих мъж се крие толкова много доброта.

Той зае мястото на бащата на Мария. Помагал ѝ в уроците, водел момичето на риболов и я учел на търпение. А за рождения ѝ ден доведеният ѝ баща ѝ подарил велосипед. Колко щастлива беше тя! На Коледа Мария намерила под елхата кънки за лед. Той я научил да се пързаля и дори направил ледена площадка в задния двор за доведената си дъщеря.

– Татко, благодаря ти за всичко! – прошепна Мария през сълзи един ден.

Дейвид също се разплака след тези думи. За първи път Сандра виждаше плачещ мъж. Един възрастен и на пръв поглед мрачен мъж плачеше като дете.

Минаха години. Мария пораснала и се преместила да учи в града. Без значение колко трудности срещаше по пътя си, доведеният ѝ баща винаги я подкрепяше. Никога не е чувствала такава подкрепа от майка си, каквато е имала от него.

Той я придружаваше на изпитите. Всеки уикенд й носел пресни хранителни продукти. Той я е водил до олтара. Той пръв държеше бебето ѝ в ръцете си в родилното отделение. Той я глезеше и я водеше за ръка в детската градина. А после го нямаше… завинаги. Когато Мария хвърли шепа пръст на гроба му, тя каза:

– Сбогом, татко. Ти беше най-хубавото нещо на света. Никога няма да те забравя!

Той остана завинаги в сърцата на семейството си. Не като чичо или доведения си баща, а като баща!

 

Rate article
– Какво искаш от мен? Обещах ли да се оженя? Не искам нито теб, нито това дете!