Каква майка, какво дете

Тя беше много красива жена. Заемаше ръководен пост и не се нуждаеше от нищо. А съпругът ѝ я разглезваше. Единственият им син беше заобиколен от любовта на родителите си. Мама и татко му даваха всичко, което искаше.

Беше приятелка със съседката си Мария, но свиваше устни, когато отиваше в дома ѝ. Самотна майка. Имала много деца. Децата бяха мръсни, лудуваха на двора и често имаха леки наранявания.

– Вие имате лошо възпитани деца, нали? Моят Робърт е различен. Чист, послушен, умен. Винаги си мие ръцете преди хранене – каза тя.
– Те са деца. Позволявам им да играят – отвърна съседката.

Хана разказа какъв добър син има. Той е нейната надежда и опора. Тя дори се вкопчила в бездетната си съседка, наричайки я разточителка.

Минават години. Момчетата на Мария пораснали. Те придобили обичайните професии и тръгнали на работа. По-големият син довел снаха си в дома на майка си. Сега жената имала внучка.

– О, как живеете всички тук? Винаги ви липсват пари. Защо всички сте толкова щастливи? – Хана беше възмутена.

По онова време Робърт учеше в престижен университет – искаше да стане режисьор. Но баща му почина, преди да има възможност да види какъв човек е израснал синът му. Хана посещаваше съседката си и казваше:

-Децата ти са обикновени работници, с какво да се гордееш? С Робърт ми е добре. Той ще стигне до върховете. Той ще бъде лидер.
– И за какво трябваше да ги уча? Аз съм единственият, който ги отглежда. Те са добри момчета и професиите им са нормални. Всички те имат златни ръце. Всички ние имаме малко пари, но не сме тъжни – защити се Мария.

Мария дори не мислеше да кара приятелката си да ревнува, тя така или иначе беше щастлива. Щастлива с внуците си. Никога не беше сама, за разлика от Елена. Дори по време на болестта ѝ децата ѝ я носеха на ръце и не се отделяха от болничното ѝ легло, докато майка им не оздравееше.

Един ден Робърт се натъкна на сина на Мария на стълбището. Той носеше чанти в къщата.

– “Не ти ли е писнало от старата жена? – попита Робърт.
– За майка ми ли говориш? Тя беше тази, която ни настани и четиримата. Когато бяхме деца, тя ни миеше, чистеше и лекуваше, а сега трябва да я напусна?
– Е, да. Винаги си живял зле и не сравнявай една стара жена с деца. Тя смърди.

След тези думи мъжът искаше да удари Робърт, но се сдържа. След известно време Хана също се разболя. Синът ѝ дошъл при нея и казал:

– Мамо, исках да ти кажа нещо. Ти си станала съвсем безполезна. Искам да се оженя, трябва ми апартамент. Ще те заведем на едно място. Условията там са отлични, медицинският персонал е винаги там. Това е като курорт. Ще дойда да те взема утре, имаме ремонт за вършене.
– На кое място? Сине, не искам. Позволи ми да живея с теб. Не искам да живея сама – заплака Хана.
– Мамо, защо се държиш като малко момиченце? Децата трябва да живеят отделно. Хайде, побързай да се приготвиш.

Сълзите на майката не спряха Робърт. Когато Хана излезе навън, тя видя Мария и децата ѝ. Те се шегуваха и разговаряха весело.

Докато отвеждаха старицата, синът на Мария попита Робърт :
– Къде отива майка ти?
– Сега тя ще живее в старчески дом.
– Тя е твоята майка… Скучна ли ти е тя? Защо не я вземем да живее при нас? Тя е приятелка на майка ми.
– Няма как! Майка ми няма да се тъпче, аз платих за престоя и храната ѝ! А и тя няма да яде просто така там.

Хана почина два месеца по-късно – от сърдечен удар. През това време Робърт никога не е посещавал майка си.

 

Rate article
Каква майка, какво дете