– Как мога да отменя това, дъще? Вече сме купили рокля. Няма смисъл да бъдеш момиче!

– По-добре е да се омъжиш още веднъж, отколкото да останеш девствена!” Каза майката на Алина преди четиринайсет години, когато даде дъщеря си за жена. Младоженецът беше типичен мъж. Обичаше да излиза и да пие твърде много. “Той не е добър за семейството!” Приятелките на Алина шепнеха зад гърба ѝ. Тя никога не е имала други гаджета.

Повечето ѝ приятелки бяха омъжени от дълго време и имаха деца. Така че не беше добре да си девствена. Алина се омъжи без особена радост или желание. Тя не беше сигурна в избора си.

– “Мамо, може би не си заслужава?” – попита тя, – “Може би е по-добре да почакам малко, да отложа сватбата…

– “Не бъди глупава, дъще! Какво имаш предвид, да изчакаш? Нима искаш да останеш сама? Купихме рокля, поканихме гости. Не бъди глупава! Твърде късно е да се отмени. Всичко е готово! Не се притеснявай, булките винаги се притесняват. И в крайна сметка… Ако не ти пасне, ще се разведеш! Живеем в съвременния свят! Искате ли хората да казват, че никой не иска да се ожени за вас?

майка ми искрено искаше дъщеря ѝ да бъде щастлива. Въпреки че веднага виждаше, че бъдещият ѝ зет не е подходящият мъж за нейната Алина. Но няма съвършени. Можеш да прекараш целия си живот в очакване на идеалния мъж и да се окажеш сама.

– Никога не знаеш как ще бъде – каза майка ми   .

Приятелките ѝ бяха само изненадани   :

– “Този брак е странен… Дали е по любов? Не. Тя бременна ли е? Също не. Заради пари? Нелепо! Той няма нищо зад гърба си. Оставете го. Това е нейният живот. Хубаво е, че можеш да се разведеш по всяко време.

Времето е минало. Алина замина някъде след сватбата, така че приятелите ѝ не знаеха нищо за нея.

Тя все още е омъжена за същия мъж. И живее прекрасен живот. Имат двама сина соколари. Мъжът ѝ има собствен бизнес, не пие, успешен е и богат. Те живеят заедно от сърце. Всеки би могъл да направи това! Има съвършени семейства. Късметлии, какво да кажа?

– Къде е намерила такъв мъж?” Момичетата на Алина питат старите си приятели.

– “В селото. Алина и съпругът ѝ се преместиха в града след сватбата си. Майката на Алина също беше отведена там. Тя остава при внуците си и много ги обича. Имат луксозна къща, а Алина кара чисто нова кола. По-малкият син има бавачка, а по-големият син ходи на гимназия. В къщата има икономка. Това е мечта, а не живот.

Алина прави маникюр и работи като доброволец. Казва, че това е нещо за душата. Алина обича съпруга си искрено, той ѝ дава пари за всички нужди: за децата и за нищо. Пътуват няколко пъти годишно. Вече са пътували много, дори са взели майка ѝ със себе си. Но тя казва, че не е пътешественик, а само заради внуците си.

Човек никога не знае как ще се развие семейният живот. Понякога хората си мислят, че знаят всичко, а после се развеждат. А понякога такива “интересни” бракове продължават да живеят въпреки всичко.

 

 

Rate article
– Как мога да отменя това, дъще? Вече сме купили рокля. Няма смисъл да бъдеш момиче!