Jie vadino mus svečiais! Kodėl apskritai buvome pakviesti?

Anksčiau viskas buvo visiškai kitaip. Žmonės vertino papročius, tradicijas ir stengėsi palaikyti šeimos ryšius. Nes šeima reiškė labai daug. Dabar viskas labai pasikeitė. Daugelis žmonių gyvena mažose šeimose ir visai negalvoja apie šeimos ryšių svarbą. Tiesą sakant, net neprisimenu, kada paskutinį kartą kalbėjausi su savo giminaičiais ar bent pasveikinau juos su šventėmis. Taip jau atsitiko, kad mūsų šeima labai didelė, bet tik visi seniai susipykę. Arba dėl nekilnojamojo turto dalybų, arba dėl ko nors kito. Trumpai tariant, šeimyniniai ryšiai buvo nutrūkę. Ir štai vos prieš savaitę paskambina giminaitė ir sako, kad tam tikrą dieną susitiks visa šeima, ir laukia, kad ir aš su vyru turėčiau atvykti. Sako, kad reikia atgaivinti šeimos ryšius. Žinoma, buvau šiek tiek šokiruota, bet pagalvojau ir nusprendžiau, kad turėčiau atvykti. Šeima yra labai svarbi, ypač kadangi auga vaikai, reikia pažinti savo artimuosius.

Paskirtą dieną nuvykome pas giminaitį. Ji atidarė duris griozdiška, senais drabužiais ir mieguistu veidu. Ji nusivedė mane į virtuvę ir ėmė pasakoti, ką turiu daryti. Trumpai tariant, ji visai nieko nebuvo paruošusi svečiams. Nebuvo nei lėkštės, nei maisto, nei paruoštų patiekalų. O ji pati atrodė kaip įkyrėjusi. Bet ar tai normalu?

Ir iš tiesų, buvo susirinkusi visa mūsų šeima. Taigi ką mes darėme? Moterys plovė indus, gamino maistą, dėjo jį ant stalo. Vyrai traukė baldus, kad pastatytų stalą ir kėdes, ir net remontavo giminaitės vonios kambarį, taigi ji turėjo to tikėtis. Po dviejų valandų darbo visi vos galėjome sėdėti prie stalo. Suvalgėme šiek tiek keptų bulvyčių ir nuvargę bei prastos nuotaikos grįžome namo. Vakaras buvo veltui praleistas.

Viena vertus, suprantu, kad giminaitė norėjo geriausio, bet, kita vertus, ar tada ji nesiekė savo motyvų? Juk kokia šeimininkė ta, kuri kviečia į svečius, o pati neturi nieko paruošusi. Suprantu, kad esame giminaičiai, bet svečiai yra svečiai. Turime elgtis pagal etiketą, kitaip kokia viso to prasmė?

Pavyzdžiui, kai pas mane ateina svečiai, iki paskirto laiko aš jau turiu padengtą stalą, paruoštą visą maistą, esu švari, gražiai apsirengusi, su plaukais ir puikios nuotaikos. Ir žinau, kad visi žmonės tokie yra. Trumpai tariant, jei jūsų namuose netvarka ir nesate geriausios nuotaikos – nekvieskite svečių į namus, turėtų būti gėda taip elgtis. Žmonės eina į svečius pasėdėti, atsipalaiduoti ir pabendrauti.
 

Rate article
Jie vadino mus svečiais! Kodėl apskritai buvome pakviesti?