Изписаха ме от болницата, но вкъщи нямаше никой

– Момичета, утре изписваме всички вас. Обадете се на семействата си, за да дойдат да ви вземат – каза медицинската сестра.
Бяхме четирима в стаята. Всички бяхме родили в един и същи ден, така че ни изписаха по едно и също време. Всички веднага се втурнахме да звъним на звънеца.

Тя каза, че майка ѝ вече е подготвила всичко. Беше купила нещата и беше почистила. Елена беше доволна, че съпругът ѝ си беше взел почивен ден, така че беше почистил апартамента, преди да се запознае с първородната си рожба. И че свекърва ѝ му е помагала с готвенето. Сара се похвали, че приятелите и роднините ѝ ще дойдат. Родителите ѝ бяха подготвили всичко, така че младото семейство дори не трябваше да мисли за нищо.

Изобщо всички момичета очакваха с нетърпение утрешния ден, но не и аз. Не исках да излизам. Беше ме страх. На 18 години. Сама. Родителите ми на хиляди километри. Съпругът ми беше в командировка.

По онова време живеехме в провинцията и осъзнах, че няма кой да отоплява къщата или да донесе вода. За щастие, съпругът ми поне чистеше, но нямаше кой да пазарува. Семейството на съпруга ми нямаше глава за това – те копаеха картофи. На мен ми беше мъчно. Плачех. Всяка жена има нужда от подкрепа след раждането, а аз бях останала сама.

Когато се прибрах вкъщи, трябваше да правя всичко сама. По онова време нямаше дори пелени за еднократна употреба – затова миех тетрите на ръка. След една седмица бях изтощена и тогава майка ми дойде да ми помогне. Ако не беше тя, не знам какво щеше да се случи с мен или с бебето.
А спомняте ли си как си тръгнахте от болницата с бебето?

 

Rate article
Изписаха ме от болницата, но вкъщи нямаше никой