Изпаднала в паника, когато разбрала, че дъщеря ѝ тийнейджърка е бременна.

Наскоро една моя приятелка ми разказа за ужасната сцена, която се разиграла в дома им, след като дъщеря ѝ признала, че е бременна. Имало обвинения, оплаквания като: “Как можа да ни направиш това?” и т.н.

Сърцето боляло: и родителите, и дъщерята. При всяка подобна ситуация единственото, което ми идва наум, е съветът на майка ми. Майка ми винаги казваше: “Ако детето ти е в беда, затвори устата си и разтвори ръцете си”.

Винаги съм се опитвала да следвам този съвет, когато възпитавах децата си. Беше трудно, защото не мога да държа езика си зад зъбите и не съм особено търпелива.

Спомням си, че когато по-голямата ми дъщеря беше на четири години, тя счупи лампата в спалнята си. Когато видях това, излязох в гневна тирада за това, че тази лампа е много скъпа и антикварна, че се е предавала в семейството ни от поколения и че тя трябва да бъде по-внимателна. Но после забелязах страха в очите ѝ. Бяха широко отворени, а устата ѝ трепереше. Тя направи крачка назад. Спомних си думите на майка ми. Спрях полузашеметена и издърпах ръцете на дъщеря си.

Тя се хвърли в обятията ми с думите: “Съжалявам, съжалявам, мамо”, което заглуши риданията ѝ. Седнахме на леглото и се прегръщахме още дълго време. Чувствах се ужасно, защото бях изплашила дъщеря си и почти й бях дала да разбере, че ме е грижа повече за лампата.

Ти също ми прощавай – казах на дъщеря си. – Ти си ми по-скъпа от тази лампа. Радвам се, че не си се наранила.

Тази случка ме научи, че е по-добре да си държа устата затворена, отколкото да съжалявам и да се опитвам да си върна лошите думи.

Когато децата ми станаха тийнейджъри, възникнаха повече ситуации, в които трябваше да практикувам мъдростта на майка ми: проблеми с приятелите, оценките, поведението. Думите на майка ми обаче ме предпазваха от сарказъм, хапане, гняв и прекалена грубост. Децата ми никога не са се страхували от мен и не са се опитвали да се защитят от мен, защото никога не съм ги обвинявала в нищо. Винаги сме мислили с тях за това “какво можем да направим в дадена ситуация”, вместо да мислим за това “как се е случило”.

Неотдавна дъщеря ми дойде в кухнята и каза: “Мамо, направих нещо глупаво…”.

Обсъдихме проблема и след това се прегърнахме силно.

“Благодаря ти, мамо. Знаех, че ще ми помогнеш.”

Удивително е колко мъдра ставам, когато затворя устата си и разтворя ръцете си.

 

Rate article
Изпаднала в паника, когато разбрала, че дъщеря ѝ тийнейджърка е бременна.