Изглеждаше, че свекървата иска на всяка цена да изгони снаха си от къщата. Един ден, докато свекървата седеше на стола си и четеше вестник, тя отново направи забележка на Юлия.

– “Юлия си има свекърва” – казаха всички в един глас.

юлия и Марк се ожениха по любов, въпреки че идваха от различни светове.
Марк е израснал без баща и майка му се е постарала да осигури на сина си най-доброто. Започнала с малък щанд на пазара и стигнала до верига магазини в града. Доходите им позволявали да живеят добре   .

Юлия се страхуваше от свекърва си, защото ѝ бяха разказвали за непоносимия характер на жената. Самоуверената свекърва не искала да търпи никого и не обичала, когато хората ѝ възразявали. Така почти от първия ден, в който се запознали, жената се напъхала в живота на младите хора.
И това можеше да се очаква. Юлия живееше със свекърва си и съпруга си. Както и преди, свекърва ѝ беше шефката на къщата.
– “Можеше да купи отделно жилище за децата”, шепнеха си зад гърба ѝ близките.
– “О, тя ще даде на Юлия много зор”, казваха в един глас приятелките ѝ.
– “Може би не трябваше да се омъжва за него? Ние не сме богати хора. Казваше майката на Юлия    .

Всеки път, когато свекърва ѝ се обаждаше на Юлия за разговор, тя очакваше нови наставления или упреци.
Изглеждаше така, сякаш свекървата искаше на всяка цена да изгони снаха си от къщата. Един ден, когато свекървата седеше на стола си и четеше вестника, тя отново направи забележка на Юлия.
– Пердетата можеха да се изперат и без машина. Тя само щяла да ги съсипе.
По навик Юлия погледна надолу и искаше да замълчи, но после си помисли: “Нима цял живот ще ни досажда така? И от мен се очаква да си мълча?
Изведнъж, от нищото, Юлия намери кураж. Тя се обърна към свекърва си и каза:
– “Ако не ти харесва, направи го сама. И изобщо, няма да търпя упреците ти. Аз знам как и какво трябва да направя.

Юлия очакваше някаква реакция от страна на свекърва си, но не и такава… Свекърва ѝ се усмихна и после каза:
– “Значи не си глупава. Помислих, че синът ми е внесъл сива мишка в къщата. И ето я! Знаеш ли, имам предложение за теб. Давам ти място в новия си магазин, който ще отвори врати всеки момент. Ще получаваш добра заплата и бонуси. След няколко години ще можеш да си купиш собствено жилище. Браво, издържахте теста ми.
– Ами ако не бях издържал?
Свекървата погледна момичето и каза:
– “Е, тогава щях да направя всичко, за да ви разделя. Но сега помислете, че успешно сте издържали теста и в същото време сте получили място в моя магазин.

 

Rate article
Изглеждаше, че свекървата иска на всяка цена да изгони снаха си от къщата. Един ден, докато свекървата седеше на стола си и четеше вестник, тя отново направи забележка на Юлия.