– Изглежда, че на стари години е загубила ума си – каза Петър, когато разбра как тъщата му смята да прекара пенсионирането си.

Майка ми има приятелка на име г-жа Глория. Наскоро тя направи такова нещо! Отдала тристайния си апартамент под наем на студенти, събрала пенсията си, организирала разпродажба на стари вещи и си купила екскурзия. Първо отишла в Испания и толкова ѝ харесало, че по-късно посетила Египет, Гърция. Особено й харесал Кипър. Дори се шегувала, че планира да остане там за дълго.

– Изглежда, че на стари години не й стига ум – каза Питър, свекърът на Глория и също мой приятел.

Аз съм доста добър приятел с Анна, дъщерята на Глория. Тя и съпругът ѝ често ми идват на гости. И днес те отново се оплакаха от старицата.

– Какво те кара да мислиш така? – Изненадана съм.

– Защо тя би направила това? Нима не може да се грижи за семейството си, вместо да си прави слънчеви бани на плажа? По-добре щеше да похарчи парите за ремонт! – упрекна го Питър.

Когато съпругът ми отиде в банята, Анна се приближи до мен:

– Мама казва, че и аз ще тръгна по нейните стъпки и ще обиколя света. Вярно е, че съпругът ми е категорично против. Като например, имаме заем за колата, който все още не е изплатен. А аз много искам да отида на море! Още свекърви ме отегчават. В края на краищата, докато майка ми си почива, те трябва да се грижат за малките внучета. Но какво мога да направя аз? Колко пъти не съм казвала – няма смисъл, на нея не ѝ пука за дъщеря ѝ и малките внуци!

Но аз все още не мога да разбера – кой е измислил този глупав стереотип, че жената трябва да посвещава цялото си време на семейството? Да плюе на собствените си интереси, да готви от сутрин до вечер? Не, благодаря, недей. Всяка от нас има своя мечта. Така че защо трябва да се отказваме от нея, за да угодим на някого?

– Честно казано, надявах се, че тя ще се откаже от апартамента си. Ние получаваме две стаи, тя – една и всички са доволни. Но вместо това тя реши да го даде под наем. На непознати! О, колко се ядоса моят Питър. Няколко дни не му говорих и всичко това заради такава нагла постъпка на майка ми. На стари години тя реши да пътува. Щеше да е по-добре, ако си “почиваше” във вилата. Свекървите – нормални хора. Но не, майка ми разваля всичко с капризите си. Това, че иска да лети до Чехия, това, че събира куфар за Франция. Внуците няма да помнят как изглежда баба!

– Повярвай ми, приятелю, скоро нещата ще се оправят. А може би по този начин тя ще намери своята любов? – Опитах се да разведря настроението. Но по някаква причина не се получи, а приятелката ми само се обиди още повече.

И тогава се сетих за една история. Майката на моя колега, след като се пенсионирала, казала, че сега започва да живее само за себе си. Опаковала си нещата, продала апартамента си и се преместила да живее в друга държава при сестра си. Там се запознала с един красив мъж и месец по-късно се оженили. Вярно е, че дъщеря ѝ категорично отказвала да посещава собствената си майка. Те дори не си кореспондират по телефона. И всичко това, защото майка ѝ е истинска егоистка. В края на краищата колежката ѝ се надявала, че майка ѝ ще си играе с внуците, след като се пенсионира.

Майка ми е в почти ежедневен контакт с Глория, тя сега е в Италия. Обещала е, че някой ден ще вземе колежката си със себе си на екскурзия. И ми показва колко е хубаво в чужбина, в каква красива къща живее, какви пейзажи има там. Честно казано, аз самата й завиждам. Когато получа отпуск в работата, първото нещо, което ще направя, е да летя със съпруга си на почивка.

Дъщеря ѝ Анна обаче все още не разбира това поведение. Всеки път, когато избягва да говори за майка си, тя си мисли, че е постъпила неправилно:

– Ако ми дойде на гости, няма да я пусна дори на прага! Ако пътуването е по-важно за нея от семейството, нека да отиде в далечните си земи!

Мисля, че Глория е постъпила правилно. Тя е работила толкова много години и сега е време за малко вътрешен мир. И тя е избрала да пътува. Анна вече е възрастна и отглежда деца с Питър. Така че защо смята, че майка ѝ ѝ е длъжна? Всеки има право на лично щастие.

Кого подкрепяте в тази ситуация? Защо?

 

Rate article
– Изглежда, че на стари години е загубила ума си – каза Петър, когато разбра как тъщата му смята да прекара пенсионирането си.