– Имате ли пари? – попита една жена на около 45 години, която отвори вратата с ключа си.

С приятеля ми наехме стая от баба ми. Живеем при нея вече осем месеца.

Делим с нея хладилника, а рафтовете му винаги бяха празни. Единственото непроменено нещо беше тенджера с овесени ядки на вода. Сапун – само перилен, олио – само евтин, миризлив сапун. Обувките в коридора бяха закърпени и пренавити. Апартаментът крещеше от бедност.

Домакинята ни не се ровеше в душите ни, от сутрин до вечер ходеше по сделките си – събираше консерви и лепеше плакати. Всяка неделя баба ми си устройваше пиршество с гнили плодове от пазара.

Съжалявах съседката си до сълзи. А когато й дойдеше на гости, леко се просълзявах от несправедливостта.

– Имахте ли готови пари? – попита една жена на около 45 години, която отвори вратата с ключа си.
– Да, дъще. Ето, вземете ги – изсумтя нашата домакиня.
– Това не е достатъчно. Добре, ще стигне. Утре ще доведа дъщеря си, тя го заслужава.
– Чии са тези дрехи? Имате гости?
– Наех си стаята, трябва да живея от нещо, давам ви пенсията си – започна да се оправдава пенсионерката.
– Е, ще отида да видя какви наематели имате. Явно измамници – отвори жената вратата на стаята ни.
– Е, кого имаме тук?

Такова безцеремонно нахлуване в честно платената територия, приех с вълна на недоверие:

– Жена, затворете вратата от другата страна!
– И коя сте вие, че да ми казвате какво да правя? Аз съм госпожата на къщата! Сега ще ми платите, ето телефонния ми номер, а тук – номера на картата. – Жената с обувките влезе в стаята и сложи на масата две хартийки. – И не правете никакви закъснения, иначе ще ви изселя! Преди колко време платихте наема?
– Дъще, остави я на мира, моля те. Платих дълга за осветлението от наема, иначе ме заплашиха, че ще го отрежат. И как мога без светлина? – почти се разплака хазяйката ми.
– Не вземай повече наем, нека тя ми го изпрати. Това е всичко, аз си отивам. Утре, както обещах, ще доведа дъщеря си. И хайде, не си играй с мен тук!

Жената си тръгна, а хазяйката седна на един стол в коридора и заплака. Отидох при бабата, прегърнах я и започнах да я успокоявам:

– “Е, не плачи, всичко ще бъде наред. Нека ти дам малко чай!

Никога не съм виждала чая на съседката си – тя си вареше листа от малини и касис, които висяха на гроздове в кухнята.

Старицата взе една чаша и започна да ми разказва една история:

Отгледах дъщеря си сама, мъжът ми беше изчезнал – напусна дома и не се върна. Тя влагаше сърцето и душата си в това. Израснала е като надменна, винаги си е търсила ухажори. На 35 години си намери съпруг и ми роди внучка. Но съпругът ѝ е стиснат и алчен и не може да поиска и капка вода в дъжда. Затова започнах да помагам на тях и на внучката си.

И тогава, незабелязано от мен, доброволната помощ се превърна в задължение. Той ми отнема пенсията и ако не му я дам, не мога да виждам внучката си. Мислех, че ще дам стаята си под наем и поне ще мога да ям, но тя също получава тези трохи. Кого съм отгледала? Къде съм пропуснал?

Елиза се разплака и забрави за чая си. Съжалих я до сълзи.

– А сега тя иска да ме премести – да продаде апартамента ми и да ме изхвърли в покрайнините на едностайния апартамент. А може би ще ме остави на улицата. Тя започва да говори така, докато си мисли за това. А когато се захване, ще ме изнудва отново с внучката си. А аз ще продам апартамента си като сладур, само и само да видя съкровището си.

Когато гаджето ми се върна от колежа – той е четвърти курс по право, го попитах какво може да направи? Как бих могъл да помогна на старата дама?

Обиколихме съседите, които бяха чули дъщерята на Елиса да крещи за пари, поговорихме с тях и призовахме свидетели на процеса. Със самата госпожа отидохме и написахме молба за определяне на реда на общуване между внучката и баба ѝ.

Човекът посъветва бабата да вземе за съда удостоверения от нарколога и психиатъра, а кой знае какво ще каже дъщеря ѝ.

Спечелихме делото и сега Елиса вижда внучката си законно, веднъж на две седмици за три часа. Пенсията й вече не е необходима, няма с какво да я изнудва. Собственичката започна да яде месо, нормалните плодове станаха чест гост на трапезата ѝ. А и ние й помагаме да прави ремонти. Не основен, разбира се, но някъде да пипнем боята и да сменим 30-годишните тапети сме в състояние.

В знак на благодарност за помощта ни Елиз отказва да вземе пари от нас за стаята. Но ние все пак й ги даваме, почти насила. Как можеш да постъпиш така със собствената си майка? Да вземеш една и без това малка пенсия, без да се интересуваш какво ще яде жената, която я е родила и отгледала? Явна неблагодарност към мама.

Обичайте родителите си! Вие съществувате само благодарение на тях!

 

Rate article
– Имате ли пари? – попита една жена на около 45 години, която отвори вратата с ключа си.