Имам всичко записано, колко съм похарчил за майка си и дори разписки, а ти не си го записал? Ами трябваше – казал братът на сестра си.

Имах една роднина, дама с енергия и сръчност. Тя се занимаваше с бизнес почти преди цялата страна, печелеше пари и събираше блага, без да пести усилия, за сина и дъщеря си. Влагаше всичко в децата, а после се разболя. В продължение на 20 години се борила с болестта, отначало успешно, но после болестта започнала да я побеждава все по-често. Купих двустаен апартамент за дъщеря си, а година по-късно преместих най-големия си син от едностаен в двустаен апартамент, за да не ревнува, за да не го настройва булката срещу майка му. Купих нова кола на сина ми и веднага купих същата на дъщеря ми, тя е сама, не искаше да живее с мъртвороден съпруг – каза жената. Децата израснаха разглезени. Синът ѝ само си мислеше, че политическата ситуация пречи на успеха му в бизнеса. И не виждаше, че за да успее, трябва да си вдигне петата от дивана. Успял да се ожени за една много властна и опозиционна жена.

Момичето през целия си живот завиждаше неистово на всички, особено на сестра си. Щом в семейството започнал скандал: “Майка ти мисли само за дъщеря си! И изобщо не я интересува, че има син. Затова ще й даде своето място на пазара, и то по-добро от онова, на което майка ти ни поставяше да търгуваме. Сестра ти печели пари, а ние живеем в бедност. Ти, глупако, не можеш да изискваш от майка си! И той отиде и поиска. Майка му отстъпи. Накрая жената успяла да остави на сина и дъщеря си абсолютно равни места на пазара, едно до друго, за да не ревнуват. Снахата започнала да търгува сама, а момичето наело една девойка, защото предпочитала да работи в салон за красота и била добра в това. Беше много по-простовато момиче от брат си, но не можеше да пази пари: от дете беше свикнала никога да не отказва нищо, веднага го харчеше.

А после жената се разболяла и бавно започнала да харчи целия си запас, за да се опита да спаси живота си. Тогава брат ми каза на сестра ми: “Аз заемам мястото на майка ми, сам ще стоя там, ще търгувам. На мен ми трябва повече, ти така или иначе си в салона си, на твоето място седи продавачка, а дъщеря ми влезе в института, трябва да я храня. Сестрата не спореше с брата. Наистина нямаше нужда от две места за продажба. Тя все повече се потапяше в грижите за майка си. Парите на сестрата и майката свършиха бързо, момичето помоли брат си, защото майката трябваше да продължи курса на лечение, сякаш имаше подобрения. “Нямам пари, вложих всичко в развитието на бизнеса. Ти си луд да продаваш магазина на майка си!

И от какво ще живея аз? Майката така или иначе няма да се изправи, всички пари са вложени напразно! Заведи я в региона – ще я заведа! Дъщерята се върна и отиде да вземе пари назаем от братовчед си. Успяхме да се измъкнем от нея. Само болестта не можеше да се лекува. Месец по-късно жената почина. Брат ми и сестра ми отидоха да наследяват и започнаха да се уговарят, че апартаментът на майка ми трябва да се продаде и парите да се разделят. Тогава братът извади една тетрадка: “Имам всичко записано, какво и колко съм похарчил за майка ми. Така че ще си поделим – това трябва да се вземе предвид. А ти не си го записал, ами напразно! Записваше колко бензин е похарчил, когато е водил майка си в болницата, пазеше и касови бележки за хранителни продукти, кога и колко храна е носил на майка си… И разходите за… всичко. Момичето му дало всичко, без да издаде нито звук.

С остатъка изплатила дълга към братовчед си и паметника… Никога не задържала парите. Добре, че майка ѝ, докато все още беше в състояние, каза: “Дъще, чух, че брат ти ще те заобиколи при разпределянето на наследството. Не му казвай, но аз купих апартамент на името на дъщеря ти. Докато тя е малка, пускам в него наематели, ще ти е по-лесно. Само се увери, че брат ти няма да те разпознае. Те са алчни, а ти си прост… Майката позна сина си!

 

Rate article
Имам всичко записано, колко съм похарчил за майка си и дори разписки, а ти не си го записал? Ами трябваше – казал братът на сестра си.