– Имахме големи надежди, че майка ми ще се пенсионира, ще се премести в провинцията и ще остави на мен и съпруга ми тристайния си апартамент!

Искам да ви разкажа за моята съседка Лусина. Сега тя е на 68 години. Живееше сама в тристайния си апартамент. Неотдавна съседката ми даде тристайния си апартамент под наем и замина на екскурзия.

Дъщеря ѝ дойде при мен и се оплака от нея:
– Какво прави майка ми? Толкова ме е подвела! Сега свекърва ми крещи, че на стари години и аз ще полудея. Ябълката не пада далеч от ябълковото дърво – казва тя. А ние със съпруга ми съвсем наскоро взехме заем за кола! Бяхме просрочили задълженията си с два месеца. Толкова много разчитахме на мама: че ще ни помогне! Но мама ни разочарова: тя даде апартамента си под наем и замина на екскурзия!

Погледнах Алисия с учудване: защо майка ѝ трябва да плаща кредита за тяхната кола? Междувременно Алисия продължи:
– “Свекърва ми е много ядосана, че живеем с нея в нейния апартамент, а майка ми е дала апартамента си под наем!

Разбирам, че Алисия се надява на съчувствие от моя страна. Но аз мисля, че Лусина е постъпила правилно. Тя има право да живее живота си така, както иска. Защо хората смятат, че ако една жена се пенсионира, тя трябва да се посвети изцяло на децата и внуците си? В края на краищата това не е правилно! попитах Алисия:

– Защо не разчиташ на себе си и на съпруга си? На собствените си сили? Защо не посветихте 15 години от брачния си живот, за да си купите собствена къща? Тогава свекърва ти нямаше да ти отправя никакви упреци.

Алисия разказва:
– “Толкова се надявахме, че когато майка ми се пенсионира, ще се премести в провинцията, а ние със съпруга ми ще й купим апартамент с три спални!

А аз реших да се пошегувам с Алисия и казах:
– Ами ако и Лусина се омъжи? Тя имаше приятелка, която отиде на почивка в Турция. Там се запознала с един мъж и се омъжила за него. И сега живее там щастливо. Може би и Лусина ще направи същото.

След тези думи Алисия ме погледна изненадано. Наскоро бях видяла снимки на Лусина в интернет. Тя пишеше, че си почива добре и се радва на живота. Бях щастлива заедно с нея. Мисля, че е постъпила правилно. Възрастта не е пречка да бъдем щастливи и не е пречка да имаме нови и приятни преживявания в живота.

 

Rate article
– Имахме големи надежди, че майка ми ще се пенсионира, ще се премести в провинцията и ще остави на мен и съпруга ми тристайния си апартамент!